FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Tridesetak hrvatskih radnika na naftno-plinskoj bušotini na jugu Libije traži evakuaciju u Tripoli, potvrdili su radnici s kojima je Hina u ponedjeljak stupila u kontakt, dok je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo da je organiziralo evakuaciju onih hrvatskih državljana koji su to zatražili, većinom radnika Montmontaže. Tridesetak hrvatskih radnika na jugu Libije radi za hrvatsku tvrtku Crosco, kao kontraktori talijanske tvrtke Eni North Africa. Na njihovoj lokaciji sada je sedamdesetak radnika iz cijeloga svijeta, a Hrvata je 27. Radnici su prije četiri dana od tvrtke Eni zatražili evakuuaciju. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo je krizni stožer za evakuaciju hrvatskih građana iz Libije, i traži najsigurniji i najpovoljniji način da se evakuiraju svi oni koji žele izaći iz zemlje, kazao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. MVPEI podsjeća da se tijekom nereda u Tunisu dio hrvatskih državljana koji su ondje bili na odmoru, nije želio evakuirati iz zemlje. Do nedjelje, nastavio je, nitko osim radnika Montmontaže nije zatražio evakuaciju iz Libije. Zračna luka u Bengaziju zatvorena je, a Hrvatska ima spreman avion da se tijekom dana evakuira dio radnika koji su već na putu prema Tripoliju. Procjenjuje se da u Libiji radi oko 400 Hrvata.

SARAJEVO - Hrvatski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak je saslušan u državnom odvjetništvu BiH na zahtjev odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu, a Purdin odvjetnik Josip Muselimović je ocijenio kako je njegov branjenik uspio dokazati kako nije počinio zločine koje mu srbijansko pravosuđe stavlja na teret. Nakon saslušanja zatvorenog za javnost, Muselimović je kazao kako je ono bilo usmjereno na zbivanja od 5. studenog 1991. godine kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA. „Po našem mišljenju on (Purda) je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije“, kazao je Muselimović dodajući kako je sada „posve jasno da je Purda nevina osoba“. Ocijenio je kako je nakon iskaza u ponedjeljak svako dalje držanje Purde u pritvoru najgrublja povreda njegovih temeljnih ljudskih prava i sloboda. Muselimović je potvrdio kako je obrana podnijela žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća suda BiH da se Purdu može izručiti Srbiji. „Uvjerenja smo da će se prizivno vijeće suda BiH upoznati s onim što je Purda danas govorio te da će, bez obzira što ne postoji zakonska obveza, to morati cijeniti", rekao je Purdin odvjetnik.

BEOGRAD - U nastavku suđenja četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. Lovašanin Vlado Bošnjaković je, svjedočeći videovezom iz županijskog suda u Osijeku, označio prvooptuženog Ljubana Devetaka kao zapovjednika sela nakon upada srbijanskih snaga, ustvrdivši kako su hrvatski civili bili zatvarani i premlaćivani, a potom natjerani u minsko polje. Bošnjaković, jedan od zarobljenih Lovašana koji su preživjeli hod po minskom polju, pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu izjavio je kako je najgore bilo 17. listopada navečer, kad su, kako je rekao, hrvatski zarobljenici u seoskoj zadruzi cjele noći prebijani željeznim šipkama, a ujutro natjerani u minsko polje. Za Petronija Stevanovića, jednog od optuženika o čijoj su brutalnosti do sada govorili mnogi svjedoci, Bošnjaković je kazao kako je te noći zarobljenike ubadao nožem, a za Devetaka da je došao ujutro i rekao kako je on zapovjednik sela. Govoreći o događajima u minskom polju, ustvrdio je kako je njemu i ostalim zarobljenicima, uz prijetnju da će biti ubijeni, naređeno da hodaju po polju i traže mine. “Utjerali su nas u minsko polje, za nama su naoružani išli neki koji su sebe nazivali niškim specijalcima. Rekli su tko zalegne, da će biti ubijen“, rekao je Bošnjaković, dodavši kako je ondje poginulo nekoliko zarobljenika, a da su preživjeli vraćeni u selo, pri čemu je bilo i ranjenih od koji su pojedini te noći umrli. Svjedočenjem Bošnjakovića počela su ročišta predviđena za veljaču u predmetu “Lovas“, koja bi trebala trajati do kraja ovog tjedna. Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

PODGORICA - Miroslav Franović, čelnik Hrvatskog nacionalog vijeća u Crnoj Gori, izjavio je za podgorički dnevnik Dan da nije zadovoljan položajem hrvatske nacionalne manjine u toj državi, te da očekuje da će se na predstojećem popisu stanovištva, u travnju ove godine, povećati broj građana Crne Gore koji će se izjasniti kao Hrvati. "Općenito nisam zadovoljan položajem hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i pored pomaka i demokratskih promjena koje se događaju u Crnoj Gori. Te su promjene vidljive i dostigle su razinu da se može slobodnije disati i da možemo tražiti neka svoja prava kao nacionalna maljina”, kazao je Franović. Po njegovu mišljenju, hrvatska je manjina u Grnoj Gori primjer kako se uvažavaju različlitosti i kako se voli svoja država. “Mi smo dali doprinos stvaranju crnogorske države. Očekujem i tražim da država Crna Gora što prije sve nacionalne manjine stavi na svoje mjesto. Tražimo samo da hrvatska nacionalna manjina dobije onoliko koliko zaslužuje. Ako crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima ono što ima, ja tražim reciprocitet. Jednostavno, da budem tretiran isto kao Crnogorac u Zagrebu ili Rijeci”, izjavio je Franović. Dodao je da su Hrvati u Crnoj Gori, autohton narod, “svoji na svome” i da su najstariji narod u Boki Kotorskoj.

ZAGREB - Val prosvjeda u zemljama Magreba i Bliskog istoka donio je niz žrtava, potaknuo hitnu evakuaciju stranih državljana, a međunarodne udruge i ustanove i svjetski čelnici pozivaju autoritarne režime da se suzdre od represija i nasilja i počnu dijalog s prosvjednicima, javljaju agencije.

LIBIJA - Broj žrtava prosvjeda protiv autoritarnog vođe Moamara Gadafija premašio je 230 u ponedjeljak ujutro, prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Jedan od Gadafijevih sinova rekao je da je zemlja na rubu građanskog rata i da će se njegov otac boriti "do posljednjeg čovjeka". I analitičari strahuju od krvavog građanskog rata u tom četvrtom afričkom proizvođaču nafte. U sjedištu glavnoga grada uništena su sjedišta javnog radija i televizije, zapaljene policijske postaje te vladina zgrada. Europska unija počela je evakuirati svoje državljane iz Libije, uglavnom radnike iz naftnog sektora, napose iz Bengazija, oporbenog uporišta. Evakuaciju će provesti i hrvaske tvrtke Crosco, Geofizika, Montmontaža i Adria-Mar Shipbuilding u suradnji s MVPEI-jem. Međunarodni savez za ljudska prava objavio je da je već nekoliko libijskih gradova u rukama pobunjenika, a među njima Bengazi i Sirta, pošto je vojska počela prelaziti na stranu pobunjenika. Ista organizacija navodi da je od početka pobune broj žrtava između 300 i 400.

JEMEN - Predsjednik Ali Abdalah Saleh, koji vlada već 32 godine najsiromašnijom arapskom zemljom, rekao je u ponedjeljak da će otići s vlasti tek nakon izbora. U glavnome gradi Sani tisuće ljudi prosvjeduju, a broj žrtava u sukobima u Adenu iznosio je 12 u ponedjeljak ujutro.

BAHREIN - Oporbeni šijitski vođa Hasan Mašaima, osuđen u odsutnosti za terorizam, najavio je iz Londona da će se u utorak vratiti u Manamu gdje se tisuće prosvjednika danima okupljaju na središnjem trgu tražeći promjenu vlasti. U ponedjeljak je preminula jedna ranjena osoba čime je ukupno palo sedam žrtava otkako je šijitska većina počela tražiti ostavku premijera. U međuvremenu su proširili svoje zahtjeve i traže odlazak sunitske kraljevske dinastije. Velik marš zakazan je za utorak u glavnome gradu Manami.

IRAK - Jedan je mladić ubijen, a 48 je prosvjednika ranjeno u nedjelju navečer u sukobima sa snagama reda u Sulejmaniji, drugome po veličini gradu u iračkom Kurdistanu, poprištu višednevnih prosvjeda koji se po zahtjevima znatno razlikuju od ostalih arapskih zemalja. Iračani su nezadovoljni zbog korupcije, nestašice hrane i struje.

SUDAN - Predsjednik Omar el-Bašir neće se natjecati za još jedan predsjednički mandat na idućim izborima, objavila je njegova Nacionalna kongresna stranka u ponedjeljak uz obrazloženje da ta odluka nema nikakve veze s valom prosvjeda u arapskome svijetu koji je počeo u Tunisu, proširio se na cijeli Magreb i Bliski istok.

MAROKO - Pet je osoba poginulo, a 128 ranjeno, od kojih 115 pripadnika sigurnosnih snaga u nedjelju tijekom nemira u koje su mjestimice prerasli inače mirni prosvjedi u nekoliko marokanskikh gradova. Vlasti Kraljevine Maroko najavile su istragu, a 120 osoba je privedeno. Prosvjednici ne traže odlazak kraljevske dinastije već političke reforme i manje ovlasti kralja.

TUNIS - Tunis je u nedjelju od Saudijske Arabije zatražio izručenje svrgnutog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, optuženog za "teške zločine". Tunišani su prvi u arapskom svijetu koji su masovnim prosvjedima svrgnuli predsjednika tražeći demokratizaciju i odlazak korumpirane vlade. Nakon nekoliko mirnijih tjedana počeo je novi prosvjedni val i sada žele prijelaznu vladu očistiti od svih članova bivše vlasti.

TEHERAN - Jake policijske snage spriječile su svako okupljanje u Teheranu, glavnome gradu Irana. Internetski oporbani portali javljaju o sukobima policije i prosvjednika. Iranski režim isprva je pozdravio tunisku Revoluciju jasmina kao islamsko buđenje, no kada se arapski revolucionarni val proširio i na Iran, optužio je prosvjednike da su zapadni plaćenici. Iz Teherana stiže vijesti i da je kći bivšeg iranskog predsjednika Hašemija Rafsandžanija bila privedena među prosvjednicima.

EGIPAT - Banke su ponovo otvorene u ponedjeljak, tvornice su počele raditi nakon višetjednih prosvjeda koji su završili odlaskom predsjednika Hosnija Mubaraka i prijelaznom vladom za koju odgovara jaka egipatska vojska do izbora planiranih ujesen. Vojska je zadnjih dana zaoštrila ton pozivajući prosvjednike da se vrate redovitim dužnosima.

BRUXELLES - Europski ministri vanjskih poslova osudili su eskalaciju nasilja u Libiji, pred sastanak na kojem će pokušati dogovoriti zajednički pristup masovnim prosvjedima protiv režima u više arapskih zemalja. "Krajnje smo zabrinuti i stoga koordiniramo moguću evakuaciju građana Europske unije iz Libije", izjavio je britanski šef diplomacije William Hague po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu. U sukobima koji su izbili u Libiji protiv vlasti Muamera Gadafija najmanje su 233 osobe poginule od početka prosvjeda, među kojima ih je samo u nedjelju u Bengaziju poginulo 60, po novim podatcima koje je u ponedjeljak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch. Stanje u sjevernoj Africi glavna je tema redovitog ministarskog sastanka, na kojem će članice EU-a pokušati dogovoriti zajedničko stajalište prema ustancima naroda protiv režima u arapskim zemljama. Prije službenog sastanka, ministri su se okupili u nedjelju na radnoj večeri kako bi neformalno razgovarali o tom pitanju.

BRUXELLES - Europska unija razmišlja o evakuaciji svojih državljana iz Libije, napose iz Bengazija, oporbenog uporišta, 1.000 km istočno od Tripolija, zbog pogoršanja stanja, rekla je u ponedjeljak španjolska ministrica vanjskih poslova. "Iznimno smo zabrinuti, koordiniramo eventualnu evakuaciju državljana Europske unije iz Libije, napose iz Bengazija", rekla je novinarima Trinidad Jimenez u prigodi susreta s europskim kolegama u Bruxellesu. U sukobima koji su izbili u Libiji protiv vlasti Muamera Gadafija najmanje su 233 osobe poginule od početka prosvjeda, među kojima ih je samo u nedjelju u Bengaziju poginulo 60, po novim podatcima koje je u ponedjeljak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch. Europski ministri za vanjsku i europsku politiku okupljeni u Bruxellesu cijeli dan u ponedjeljak dogovaraju se o tome kako će odgovoriti na val pobune koji je zahvatio zemlje Magreba i Bliski istok i o pomoći demokratskoj tranziciji tih zemalja.

HONG KONG - Visoki časnik američke mornarice pozvao je u ponedjeljak Kinu da se suzdrži od provokacija, dok istodobno gradi svoj prvi nosač zrakoplova, i dodao da će Washington nastaviti poboljšavati svoje vojne kapacitete u Pacifiku. Rast kineskog vojnog proračuna i mornaričkih potencijala uznemirili su SAD i susjedne zemlje proteklih godina, a Peking će k tome pustiti u pogon svoj prvi nosač zrakoplova, najprije za potrebe vojne obuke što je prvi korak prema punoj operativnoj upotrebi. "Iskreno se nadamo da će Kina, dok nastavlja razvijati svoju mornaricu što bi uskoro moglo uključivati i nosač zrakoplova, koristiti te potencijale odgovorno i konstruktivno", rekao je viceadmiral Scott Van Buskirk tijekom posjeta Hong Kongu. Viceadmiral koji zapovijeda američkom 7. flotom, najvećom dosad raspoređenom vojnom silom koja se sastoji od 70 brodova i 300 zrakoplova, također je pozvao Kinu da ne koristi svoj vojni kapacitet na "prijeteći i provokativan način". Visoki dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u Pekingu da modernizacija obrambenih potencijala nije razlog za uzbunu. Novinarima je rekao kako je uvjeren da će Kina i SAD izbjeći nasilan sukob.

MILANO - Terminal u zračnoj luci Malpensi u Milanu evakuiran je u ponedjeljak pošto se muškarac u ukradenom automobilu zaletio u vrata a zatim ga je uhitio policajac koji ga je hitcem ranio u stopalo, izjavili su sigurnosni izvori u zračnoj luci. Napadač "nije planirao teroristički napad" i postupao je pod utjecajem "krize ludila", rekla je policijska uprava u Busto Arsiziu (u čijoj je nadležnosti Malpensa) koja dodaje da je napadač bio Tunišanin oženjen Talijankom. "Tuniski državljanin koji je bio u automobilu, vjerojatno ukradenom dan prije, sa ženom i njihovo troje djece, pokušao je nasilu ući na glavni ulaz terminala", rekao je izvor u sigurnosnim snagama. "Vozač je izašao iz automobila s nožem u ruci i prijetio je policajcu koji ga je pokušao smiriti i izvesti ga van, ali je ovaj pošao na njega nožem", dodao je, rekavši da je policajac pucao u napadača i ranio ga u stopalo. Po tom izvoru, policija trenutačno ispituje ženu i djecu. Kako navodi talijanska agencija Ansa, obustavljeni su letovi u polasku iz zračne luke.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙