FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

OMIŠALJ - Premijerka Jadranka Kosor danas je, govoreći o slučaju Purda u Omišlju, kazala kako očekuje da će on uskoro biti oslobođen jer je relevantno da su hrvatske institucije ispitale svjedoke i utvrdile kako je Purda nevin te da je svoj iskaz potpisivao u potpuno neprihvatljivim i neljudskim uvjetima, mučen i ponižen. Te činjenice sigurno ne može preskočiti nijedna neovisna institucija ni u jednoj demokratskoj državi, istaknula je premijerka. Kako je rekla, odmah nakon Purdina uhićenja osobno je nazvala srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i zamolila da svi zajedničkim snagama pomognemo i objasnimo razloge zbog kojih hrvatska vlada smatra da je Purda nevin. Nemoguće je da bilo tko prihvati posljedice Miloševićeva režima kao činjenice, a jedna je od tih posljedica da je Purda odveden iz Vukovara, mučen na neljudski način, da su bila ugrožena sva njegova prava, a sad je ponovno žrtva, kazala je. Komentirajući tvrdnje izrečene na jučerašnjem skupu branitelja u Grubišnu Polju kako je ona braniteljima prije bila majka, a sada maćeha, premijerka je rekla da su neki koji su govorili na tom skupu ispolitizirani, jer je jedan od tih sudionika istaknuti član jedne stranke. "Ta maćeha za tu trojicu koji su govorili osigurala je putem zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2005. respektabilne mirovine", rekla je predsjednica vlade.

KARLOVAC - Potpredsjednik vlade Božidar Pankretić kazao je danas u Karlovcu da se vlada nema razloga bojati najavljivanih prosvjeda seljaka i internetskih poziva na prosvjede na Markovu trgu u Zagrebu jer ustrajno rješava probleme zbog kojih se prosvjedi najavljuju, a razloga za prosvjede bi bilo da ih ne vidi ili ne prepoznaje. Na novinarski upit što poručuje organizatorima prosvjeda, rekao je da se na svakoj sjednici donose mjere za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize te da ima pomaka na bolje, ali se promjene ne događaju željenom brzinom. "Svatko ima demokratsko pravo prosvjedovati, ali i odlučiti je li za Hrvatsku bolja anarhija kao u nekim zemljama u svijetu ili da svatko od nas pridonese najviše što može da iziđemo iz krize kao neke zemlje oko nas", istaknuo je Pankretić.

ZAGREB - Krovne udruge iz Domovinskog rata, njih 17, danas su se ogradile od jučerašnjeg skupa u Grubišnu Polju potpore hrvatskim braniteljima Veljku Mariću i Tihomiru Purdi, koji su u Srbiji i BiH u zatvoru zbog sumnje za ratne zločine te pozvali na jedinstvo hrvatskih branitelja. Josip Periša, predsjednik glavnog odbora udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a), rekao je da se udruge ograđuju od svakog oblika destabilizacije i pokušaja izazivanja kaosa u Hrvatskoj i bilo kakvih rušenja vlade, što svakako u sadašnjem osjetljivu trenutku može izazvati neprocjenjive posljedice za Hrvatsku postizanje njezinih ključnih ciljeva, a to je ulazak u Europsku uniju. Naglasio je da 17 udruga iz Domovinskog rata daju punu potporu predsjednici vlade Jadranki Kosor, istaknuvši da se tim prosvjedima pokušava politički manipulirati. Napomenuo je da su sami zabrinuti za sudbinu Tihomira Purde i Veljka Marića i da su uvjereni u njihovu nevinost te da traže da njihove slučajeve riješi hrvatsko, bosanskohercegovačko i srbijansko pravosuđe. "Ne podupiremo najavljene prosvjede ako bi ti prosvjedi bili govori mržnje, pozivi na destibilizaciju u bilo kojem smislu", dodao je.

BELI MANASTIR - Na središnjem belomanastirskom trgu danas je u organizaciji baranjske Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a, kojoj su se priključile i ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata, održan prosvjedni skup potpore zatočenim hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću. Dvjestotinjak prosvjednika mirno je izražavalo svoje nezadovoljstvo, kako su kazali, odnosom hrvatske države prema svojim braniteljima. Predsjednik baranjske Koordinacije braniteljskih udruga Živko Jalšovec rekao je kako je nedopustivo "što su institucije još od 2007. znale za popis osoba koje se nalaze na listi" te što sve to vrijeme nisu reagirale. Dodao je kako baranjski prosvjednici traže od nadležnih tijela da "barem sada učine ono što su propustili učiniti" te da se pozovu na potpisane dokumente hrvatskog i srbijanskog pravosuđa da "silom iznuđena priznanja nemaju pravni temelj". Belomanastirski branitelji zauzeli su zajedničko stajalište da će u slučaju Purdina izručenja Srbiji "izići pred nadležne i tražiti ukidanje zakona o aboliciji", rekao je Jalšovec.

ZAGREB - Prije 20 godina, 21. veljače 1991., Hrvatski sabor donio je Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ i o mogućem udruživanju u savez suverenih republika, kojom je formalno započet proces razdruživanja Hrvatske od bivše države, uz zahtjev da se ono provede sporazumno i postupno te rezultira suverenošću i samostalnošću bivših republika. Svrha rezolucije, koju je Sabor donio na prijedlog Predsjednika Republike Franje Tuđmana, bila je da posluži kao putokaz za konačni dogovor o uređenju međusobnih odnosa Hrvatske s drugim republikama i državama, s prijedlogom da se taj sporazum dovrši do kraja lipnja 1991. Rezolucija je u tom smislu prethodila referendumu iz svibnja 1991., na kojemu je gotovo 94 posto izašlih hrvatskih građana iskazalo želju za suverenom i neovisnom Hrvatskom, a potom i saborskoj Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske u lipnju te Odluci o raskidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ iz listopada 1991.

ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) uputila je pismo predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor, u kojemu izražava zabrinutost vladinim nacrtom novoga Kaznenog zakona te poziva Vladu da odustane od predloženog rješenja po kojemu bi za klevetu ponovno bila predviđena zatvorska kazna. EFJ, kao regionalna grupa Međunarodne federacije novinara koja predstavlja više od 260.000 novinara u više od 30 europskih zemalja, u pismu navodi kako su mjere zaštite ustavnog prava na osobno dostojanstvo i čast potrebne u svakoj demokraciji, ali i ističe da one trebaju biti usklađene s temeljnim pravom medija da obavještavaju, a javnosti da dobiva informacije i mišljenja.

ZAGREB - Hrvatski pjesnik Delimir Rešicki dobitnik je nagrade "Goranov vijenac" za 2011., a Martina Vidaić za pjesnički rukopis "Tkiva" nagrade "Goran za mlade pjesnike". Nagrade će im biti uručene na središnjoj priredbi "Goranova proljeća" 21. ožujka u Lukovdolu, izvijestio je danas predsjednik "Goranova proljeća" Ivica Prtenjača. Goranovo proljeće ove godine počinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim događanjima u riječkom Art kinu i Klubu Palach, a završava 23. ožujka u Studentskom centru.

ZAGREB - U povodu smrti glumca Predraga Vušovića, danas je u kazališta "Gavella" održana komemoracija na kojoj su se od Vušovića oprostili članovi obitelji, glumci, redatelji i drugi prijatelji. "Glumiti je za Predraga Vušovića značilo živjeti", kazao je ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić istaknuvši kako je njegova gluma svaku ulogu učinila živom i stvarnom. Dunda Maroja ili Pometa drugačijima se nije moglo ni zamisliti, istaknuo je Stazić dodajući da se Pređo strasno i bez ostatka prepuštao životu, izazovu glume i umjetnosti. Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić podsjetio je na respektabilni broj uloga u filmu i tv produkcijama, istaknuvši kako bi i samo uloga u Brešanovu "Maršalu" bila dovoljana da pokaže svu raskoš bezgraničnog talenta. "Pređo je živio za kazalište, nosio je odgovornost za svaku izgovorenu riječ, bio je ozbiljan glumac, čvrstog stava", kazao je Grgić. Glumica Anja Šovagović istaknula je njegov neiscrpan talent, ocjenivši kako je bio "bomba, vatromet talenta", glumac od kojega se uvijek očekivao vrhunac.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙