FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 19. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je jučer da je zadovoljan suradnjom s vladom, no smatra da može i bolje. "S vladom surađujem, ukazujem na probleme koje ima u onoj materiji koja jest nadležnost vlade, ali zasigurno, predsjednik je tu da surađuje, a ne da se svađa s vladom", izjavio je među ostalim za Hrvatski radio predsjednik Josipović u prigodi obljetnice preuzimanja dužnosti predsjednika države. Rekao je kako su se pokrenuli ozbiljni procesi borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala te da je država "krenula u rješavanje nekih vrlo važnih problema koje građani imaju", posebice kad je riječ o pronalasku nestalih osoba, povratku izbjeglica i određenome socijalnom dijalogu.

SLAVONSKI BROD - Suradnja između hrvatske vlade i predsjednika Republike Ive Josipovića u prvoj godini njegova mandata bila je dobra, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor nakon jučerašnje svečane proslave 90. obljetnice "Đure Đakovića" i poručila kako se i rad predsjednika i rad vlade mora kretati isključivo u okviru Ustava i ustavnih ovlasti. "Trudili smo se oboje da ta suradnja bude upravo takva. Vidim danas da ima nekih špekulacija da to i nije baš tako, međutim, mi se zaista moramo truditi da poštujemo ono što je Ustav Republike Hrvatske jasno naglasio", rekla je.

ZAGREB - Uređaj za automatsko mjerenje benzena u zraku u Slavonskom Brodu trebao bi biti u punom pogonu do kraja veljače, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kako se navodi, to je ministarstvo unajmilo instrumente za automatsko mjerenje benzena u zraku te se priprema njihovo instaliranje, koje će ovisiti o ovlaštenoj tvrtki. Ministar Branko Bačić na sastanku u Slavonskom Brodu prije deset dana najavio je da će se taj uređaj nabaviti i ugradit u postojeću automatsku mjernu postaju u Slavonskom Brodu koju je vlada postavila početkom prošle godine. Bit će u funkciji sve do isporuke novog instrumenta o čemu skrbi Brodsko-posavska županija, a troškove nabave i ugradnje financira vlada preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministar je obećao i izgradnju nove pokretne automatske postaje za mjerenje kakvoće zraka kako bi se pokrilo veće područje grada te obuhvatilo šire područje Brodsko-posavske županije.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) predložila je Hrvatskome saboru nacrt deklaracije o položaju i zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Autonomnoj pokrajini (AP) Vojvodini u Republici Srbiji u kojemu, među ostalim, traži da Vlada Republike Hrvatske žurno razmotri odnose s Republikom Srbijom i od njezinih državnih tijela zatraži da se prekinu sve aktivnosti kojima je cilj pretvaranje hrvatske etničke zajednice Bunjevaca u posebnu naciju. HSP u priopćenju donosi tekst nacrta te deklaracije koja ima sedam točaka i koja se, kako se navodi, temelji na novim spoznajama o teškom i ponižavajućem položaju hrvatske nacionalne manjine u AP Vojvodini. Osim toga, HSP traži da vlada razmotri mogućnost suspendiranja međudržavnoga sporazuma s Republikom Srbijom ako ona ne prestane sa sustavnom nasilnom asimilacijom hrvatskih subetničkih zajednica u AP Vojvodini.

ZAGREB - Izložba ikonopisa fra Marka Bobaša otvorena je sinoć u dvorani Blaženog Augustina Kažotića u Dominikanskom samostanu u Zagrebu. O Bobaševim reljefima i njegovoj umjetnosti govorili su provincijal Hrvatske dominikanske provincije fra Anto Gavrić, organizator izložbe fra Iko Mateljan i povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. Gavrić je podsjetio kako su dominikanci u svojoj bogatoj povijesti osim poznatih propovjednika, teologa i filozofa imali i stotinjak slikara i slikarica. Jedan od njih je i član naše provincije fra Marko Bobaš, rekao je, dodavši kako su i njegovi reljefi svojevrsne propovijedi. Dominikanac fra Marko Bobaš (1952.) živi u dubrovačkom dominikanskom samostanu, a do sada je izlagao u Bologni, Zagrebu i Splitu.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙