FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da je zadovoljan suradnjom s vladom, no smatra da može i bolje. "S vladom surađujem, ukazujem na probleme koje ima u onoj materiji koja jest nadležnost vlade, ali zasigurno, predsjednik je tu da surađuje, a ne da se svađa s vladom", izjavio je među ostalim za Hrvatski radio predsjednik Josipović u prigodi obljetnice preuzimanja dužnosti predsjednika države. Rekao je kako su se pokrenuli ozbiljni procesi borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala te da je država "krenula u rješavanje nekih vrlo važnih problema koje građani imaju", posebice kad je riječ o pronalasku nestalih osoba, povratku izbjeglica i određenome socijalnom dijalogu.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih vetarana i dragovoljaca Domovinskog rata, umirovljeni general Đuro Dečak izjavio je danas u povodu odluke Suda BiH kojom je dopustio izručenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije kako treba jasno prozvati odgovorne, a to je hrvatska vlada, koja je, kako je dodao, imala gotovo tri godine vremena da riješi to pitanje. "Vlada je imala tri godine da riješi to pitanje, a ne da se branitelje sada lovi kao zvijeri po svijetu. Oštro osuđujem nedosljednost naše politike", izjavio je Dečak. Smatra da bi vlada trebala povući hrvatskog veleposlanika iz Beograda i predati prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije. "Republika Srbija pljunula je u ruku pomirenja koju je hrvatski predsjednik Ivo Josipović pružio u dobroj vjeri", ocijenio je.

ZAGREB - Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije izrazila je danas razočaranje odlukom Suda BiH kojom je taj sud dopustio izručenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, a posebno su razočarani izostankom reakcije predsjednika Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmana Tihića, koji je, kao navode, bio zatočen u Srijemskoj Mitrovici kad i Purda i osobno svjedočio o svim torturama koje su prolazili Purda i ostali te zna pod kojim su uvjetima davali iskaze. "Izražavamo veliko žaljenje zbog zaključka pravosudnih organa BiH da su ispunjeni svi pravni uvjeti da se hrvatski branitelj i logoraš Tihomir Purda izruči Republici Srbiji. Nakon mjesec i pol dana pritvora i neizvjesnosti zaista smo razočarani i obrazloženjem pravosudnih organa BiH, gdje je vidljivo da se pri donošenju odluke o izručenju uopće nije vodilo računa o utemeljenosti srpskih optužbi za ratni zločin", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik te udruge Ilija Ačkar.

SPLIT - U Splitu je danas osnovana "Udruga Dalmacija", za predsjednika koje je na osnivačkom skupu izabran pjevač Dragan Lukić Šegedin Luky, a za potpredsjednike Vjeran Filippi, vijećnik u korčulanskom Gradskom vijeću, i Hrvoje Marušić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za Dalmaciju. Grb udruge je tradicionalni dalmatinski grb s tri lava i zvjezdicama koje su znak Europe, a ispod je pleter koji označuje Dalmaciju kao nerazdvojan dio Hrvatske. ''Vrijeme je da se Dalmacija pokrene. Naš rad temeljit će se isključivo na predlaganju i naporima za oživotvorenje projekata koji Dalmaciji trebaju donijeti budućnost i vratiti osmijeh na lica Dalmatinaca'', izjavio je Lukić Šegedin Luky. Kako je rečeno, članovi udruge posebice će nastojati očuvati dalamtinske običaje i izričaje, nadahnuti natpisom u kamenu viške knjižnice "Požrtvovanje, rad, značaj - jedini spas domovine".

ZAGREB - "Trajnost čina" naziv je zbornika objavljena u čast akademika Nikole Batušića (1938.- 2010.), koji je večeras predstavljen u Hrvatskom narodnom kazalištu, na rođendan toga vrsna hrvatskog teatrologa i dugogodišnjeg profesora na Akademiji dramskih umjetnosti. Zbornik sadrži radove 31 autora, pripadnika raznih naraštaja, ali i Batušićeve posljednje studente s Akademije dramske umjetnosti, kazao je na predstavljanju jedan od urednika zbornika Boris Senker. Radovi u zborniku, tiskanu u izdanju Hrvatskog centra ITI, podijeljeni su na tri cjeline - u prvoj je niz prikaza pojedinih Batušićevih knjiga gdje se govori o područjima kojima se bavio i temama kojima se desetljećima vraćao. U drugoj su cjelini rasprave kojima su poticaj dali Batušićevi radovi i pitanja koja je postavljao o dramaturgiji, teatrologiji, tekstu i izvedbi, a u trećoj su zapisi u kojima se iznose osobna stajališta o Batušiću. Među autorima zbornika su Dunja Fališevac, Nikola Vončina, Snježana Banović, Lada Čale-Feldman, Luko Paljetak, Aleksandar Flaker, Branko Hećimović, Tena Štivičić i drugi. Zbornik donosi i opsežnu bibliografiju Batušićevih djela.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙