FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor započeo je jutros zasjedanje raspravom o Vladinu prijedlogu da se 2011. godina u Hrvatskoj proglasi Godinom Ruđera Boškovića, u spomen na 300. godišnjicu rođenja velikog hrvatskog fizičara, matematičara, astronoma, geodeta, inženjera, pjesnika, filozofa i diplomata. Pokrovitelj svih događanja bila bi Vlada, zajedno s Hrvatskim saborom i predsjednikom Republike, a za operativnu provedbu programa zadužit će se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Prijedlog je, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio Petar Selem podsjetivši kako Ruđer Bošković, kao vizionar i začetnik moderne znanosti, već 300 godina promiče Dubrovnik i Hrvatsku u europskim i svjetskim razmjerima.

ZAGREB

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang prozvao je danas predsjednika Sabora Luku Bebića da je razinu političkog dijaloga u Saboru spustio na nedopustivu razinu, a upitan razmatra li HDZ Bebićevu smjenu s dužnosti predsjednika parlamenta, odgovorio je kako prije bilo kakvog zaključka stranka treba analizirati sve činjenice. Hebranga su novinari u Saboru upitali je li točna informacija da vodstvo HDZ-a, nakon jučerašnjeg verbalnog sukoba Bebića s potpredsjednicima Sabora Vladimirom Šeksom i Ivanom Jarnjakom, planira smijeniti Bebića. "Ja ne razmišljam o tome. Razmišljam samo o tome da je predsjednik Bebić spustio razinu rasprave u Saboru na nedopustivu nisku razinu. On tolerira vrijeđanje, omalovažavanje osobe, laži, neistine i klevete i to je apsolutno nedopustivo u Hrvatskom saboru, a ponavlja se. O tome trebamo razgovarati, ali neću prejudicirati nikakav zaključak", odgovorio im je Hebrang. Upitan smatra li da stranka treba kazniti Bebića, odgovorio je da HDZ prvo treba prikupiti sve činjenice i raspraviti ih, te da ne želi predviđati kakav će biti zaključak. "Mi ne sudimo prije nego razmotrimo činjenice", odgovorio je Hebrang na pitanje kakve poslovničke ili statutarne kazne postoje potvrdi li HDZ sve optužbe koje je izrekao na Bebićev račun. Na pitanje kako bi ocijenio Bebićevo vođenje saborske sjednice i je li po njegovu mišljenju on dobar predsjednik parlamenta, odgovorio je kako ne želi davati ukupnu ocjenu Bebićeva rada, već samo u "segmentu u kojem je (Bebić) dozvolio da se rasprave svedu na tako nisku razinu koja ne dolikuje Hrvatskoj".

ZAGREB

Godišnje izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanja, koje je u 2009. vrednovalo osam visokih učilišta i izdalo dopusnice za 72 nova sveučilišna programa, vladajući su danas u Hrvatskom saboru ocijenili kvalitetnim i iscrpnim, dok je SDP najavio da će uskratiti potporu, ocijenivši izvješće birokratskim. Izvješće, koje je predstavio predsjednik Vijeća Vedran Mornar, izazvalo je oštre kritike Romane Jerković (SDP), koja ga je nazvala "obeshrabrujućim, tehničkim izvješćem koje nije ponudilo niti jedan odgovor na važne probleme hrvatskog obrazovanja i njegove povezanosti s gospodarskim potrebama i tržištem rada ". Nacionalno vijeće, kao krovna organizacija, moralo bi imati viziju razvoja i održanja sustava visokog obrazovanja, a postalo je birokratsko-administrativno tijelo, koje je samo sebi svrha, rekla je Jerković, poručivši da ga SDP neće podržati. S njom se složio i Gvozdan Flego (SDP) rekavši da je "to tijelo podbacilo i zakonski i strategijski i tehnički". "Imamo prvu generaciju studenata bolonjskong procesa, prvostupnike s kvalifikacijom s kojom se ne mogu nigdje zaposliti, a u izvještaju Nacionalnog vijeća o tome nema niti riječi", upozorio je. Za razliku od SDP-ovaca, Nevio Šetić (HDZ) smatra da izvješće pokazuje angažman Vijeća oko praktičnih problema, poput uspostave mreže visokih škola, statusa prvostupnika na tržištu rada te usavršavanja nastavnog kadra. Izvješće pruža dobru inventuru problema, ali i dobrih poteza hrvatskog visokog školstva u 2009. godini, istaknuo je Šetić, a sličnog je mišljenja bio i Andrija Hebrang (HDZ).

ZAGREB

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), u kojoj je umreženo više od 200 udruga iz područja zdravstva, poručila je u povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika da pozdravlja uvođenje e-zdravstva, ali da prigovara zbog načina na koji je donosena odluka o spajanju bolnica u Zagrebu. KUZ navodi da prije vladine odluke o spajanju bolnica u Zagrebu nije bila prethodno provedena javna rasprava kako propisuje Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata."Isti se postupak ponavlja i u drugim resorima i postavlja se pitanje zašto Vlada krši vlastite zakone i zašto se prije donošenja odluka ne omogući javna rasprava jer građani imaju pravo znati kako će se odluke odraziti na njihov život", navodi predsjednica KUZ-a Mensura Dražić. Zahtijeva stoga da se pacijentima nakon više od pola godine od donošenja odluke daju informacije o postignutim uštedama u bolnicama čime se, kako navodi, opravdavala cijela operacija spajanje bez prethodne temeljite pripreme i neophodnih konzultacija.

ZAGREB

Utvrđivanje ljudskih gubitaka nije samo znanstveno -istraživačka, nego i civilizacijska potreba i nužnost iako je ono zbog mnogih razloga jedna od najzamršenijih istraživačkih tema, s mnogim otvorenim pitanjima i protupitanjima koja treba propitivati i dopunjavati, smatra Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest i posljednjih deset godina voditelj znanstvenog projekta "Ljudski gubitci Hrvatske u Drugome svjetskom ratu i poraću". Na tom projektu radi troje istraživača i jedan vanjski suradnik, koji vodi zaseban dio "Popis žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća". Svrha je toga zasebnog dijela, koji vodi Josip Kolanović, izraditi bazu podataka o ljudskim gubitcima s podatcima o stradalim i žrtvama, mjestu i vremenu te načinu na koji su poginuli, uz izvor podataka. Geiger očekuje da će uskoro, možda za mjesec dana, na mrežnim stranicama Hrvatskog instituta za povijest biti dostupni dosad prikupljeni podatci s poimeničnim popisom, kojim će, kako je rekao, biti obuhvaćene sve strane. Smatra da zbog nedostatka sustavnih istraživanja mnogi i danas navode proizvoljne procjene uvećavajući ili pak umanjujući pojedine kategorije ljudskih gubitaka. O tijeku i rezultatima rada na projektu mjerodavnom se ministarstvu podnosi godišnji izvještaj, rekao je, dodajući kako se s troje ljudi ne može mnogo više učiniti. "Da je državi stalo da se istraživanja ubrzaju, izdvojila bi više novca i zaposlila više profesionalnih istraživača pa bi i rezultati bili zamjetniji", rekao je, dodajući da su unatoč tome objavili "niz zanimljivih knjiga".

ZAGREB

Trojica organizatora namještanja utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevara u klađenjima te dvojica nogometaša NK Međimurja i menadžer jednog od njih priznali su danas krivnju i nagodili se s USKOK-om o kaznama, a za ostalih 15 igrača, trenera i sportskih djelatnika optuženih u slučaju Offside optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne treba odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u optužnicu na doradu. Optužno vijeće prihvatilo je sporazume o nagodbi USKOK-a s trojicom organizatora - bivšim trenerom u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinkom Šakom te dvojicom slovenskih državljana Dinom Laličem i Admirom Suljičem. Suljičev branitelj Krešimir Krsnik rekao je novinarima da je vijeće na sjednici zatvorenoj za javnost prihvatilo sporazum koji su usuglasili s USKOK-om, a prema kojem se njegov branjenik nagodio za godinu dana zatvora i vraćanje protupravno stečene imovine. Suljič je zatvorsku kaznu već odslužio dok je bio u pritvoru, kazao je Krsnik. I druga dvojica organizatora Šaka i Lalič su se, kako se neslužbeno doznaje, nagodili i dobili po godinu dana zatvora i obavezu vraćanja nezakonito stečenog novca. Sva trojica prvooptuženih zajedno moraju državi vratiti ukupno milijun eura koji su zaradili kladeći se na utakmicama čije su rezultate namještali. Krivnju su priznala i dvojica nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopilu je dosuđeno osam mjeseci zatvora i mora vratiti 20.500 eura, Mađarić je dobio sedam mjeseci zatvora i obvezu vraćanja 6000 eura, a Marenić je osuđen na godinu i dva mjeseca uvjetno uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.

ZAGREB

Zagrebačka policija zaplijenila je 21 kilogram marihuane, vrijedne 300 tisuća kuna, prokrijumčarene iz Makedonije i uhitila trojicu dilera dok za dvojicom traga, rečeno je danas na konferenciji za novinare PU zagrebačke. Policija je krijumčarsku skupinu otkrila prateći dvojicu muškaraca u dobi od 26 i 33 godine sa zagrebačkog područja za koje se sumnjalo da već dulje vrijeme preprodaju marihuanu. Njih dvojica su prije tri dana uhićeni na području Susedgrada nakon čega je u obiteljskoj kući 33-godišnjaka u naselju Brezje u Svetoj Nedjelji pronađen 21 kg marihuane pakiran u 82 paketa. U stanu mlađeg osumnjičenika u Španskom pronađena je manja količina marihuane i digitalna vaga. Policijskom istragom potom je utvrđeno da je 33-godišnjak pakete marihuane 8. veljače preuzeo od 23-godišnjeg Makedonca koji je drogu skrivenu u Folksvagen pasatu prokrijumčario u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bajakovo. Sumnja se da su nabavku i krijumčarenje droge organizirala dvojica Makedonaca u dobi od 37 i 38 godina koji su boravili na zagrebačkom području, ali nisu bili nazočni primopredaji droge. Idućeg dana 9. veljače ujutro prilikom izlaska iz Hrvatske policija je na Bajakovu uhitila 23-godišnjeg Makedonca. U njegovom automobilu s donje strane motora pronađen je paket s 304 grama marihuane. Trojica uhićenih privedeni su istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, a za dvojicom odbjeglih Makedonaca se traga. Policija sumnja da su oni pobjegli s novcem koji im je 33-godišnjak iz Svete Nedjelje platio prokrijumčarenu drogu.

(Hina) xntod/xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙