FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri njemačka vojnika ubijena u Afganistanu

Autor: brad
BERLIN, 19. veljače 2011. (Hina/AFP) - Tri njemačka vojnika su ubijena, a još šestorica ranjena u petak u incidentu koji je izazvao napadač obučen u odoru afganistanske vojske u bazi NATO-a na sjeveru Afganistana, objavile su u petak navečer njemačke vlasti.

Ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg prvo je naveo da su dvojica vojnika, od 22 i 30 godina, ubijena u napadu, a da su sedmorica ranjena.

Mladi vojnik star 21 godinu podlegao je ozljedama nakon što je prebačen u Mazar-i-Šarif , izjavio je naknadno za agenciju France Presse glasnogovornik njemačke vojske u Potsdamu.

Još su dvojica vojnika teško ranjena i u kritičnom su stanju, dodao je glasnogovornik. Četvorica ostalih lakše su ranjeni.

Incident se dogodio 70 km južno od grada Kunduza, kada je jedan pobunjenik otvorio vatru na skupinu vojnika koji su obavljali tehničke zadatke na vojnom punktu, kazao je jedan dužnosnik njemačkog parlamenta koji je naveo kako je napadač ubijen.

Nakon ovog najnovijeg incidenta broj njemačkih vojnika poginulih u Afganistanu od početka međunarodne intervencije krajem 2001. popeo se na 48.

Veći broj napada poduzeli su lažni ili pravi pripadnici afganistanskih snaga na strane vojnike u posljednjih godinu dana komplicirajući tako zadatak NATO-ovih snaga da formiraju i obuče lokalne vojne i policijske snage, s ciljem da im krajem 2014. prepuste brigu o sigurnosti zemlje.

U studenome je šest američkih vojnika ubijeno u centru za obuku policije na istoku zemlje, a napadač je bio jedan od policajaca koji su pohađali obuku.

Oko 140.000 stranih vojnika, od čega dvije trećine američkih, nalazi se trenutno u Afganistanu. Oni trpe sve teže gubitke suočeni s pobunjeničkim talibanima koji su ojačali posljednjih godina.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙