FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović s Foxom, Guttenbergom i Wardakom

Autor: slek
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović, koji sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu u subotu se na rubu konferencije susreo s ministrima obrana Velike Britanije Liamom Foxom, Njemačke Karl Theodorom zu Guttenbergom, te Afganistana Abdulom Rahimom Wardakom, priopćio je MORH.

U razgovoru s ministrima Božinović je istaknuo obrambene prioritete Hrvatske među kojima su izrada novih strateških dokumenata na području obrane te nastavak reformi obrambenog sustava, a posebno je istaknuo ulogu i angažman pripadnika OSRH u međunarodnim mirovnim misijama, kaže se u priopćenju.

Božinović je također istaknuo ulogu Hrvatske u regiji te sudjelovanje u regionalnim inicijativama poput Američko-jadranske povelje A5 koje doprinose sigurnosti u regiji i mirovnim operacijama u svijetu.

U razgovoru s Guttenbergom, ministar Božinović se posebno interesirao za trenutnu reformu njemačkih oružanih snaga koja uključuje dosad najveću reformu obrambenog sustava od njegova osnivanja, a podrazumijeva uvođenje potpuno profesionalne vojske i jačanje razmjestivih vojnih snaga u mirovnim misijama koje Njemačka planira u veličini od oko 10.000 pripadnika. Ministar Guttenberg je posebno naglasio dobru obrambenu suradnju između dviju zemalja, kaže se u priopćenju.

U razgovoru s britanskim ministrom obrane Foxom bilo je govora o sigurnosti u regiji s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te o 'cyber' sigurnosti, u kojoj je Velika Britanija jedna od vodećih država, a što je bila jedna od tema muenchenske konferencije.

Afganistanski ministar obrane Wardak posebno je zahvalio na doprinosu koji Hrvatska, kao relativno manja zemlja pruža međunarodnoj misiji u Afganistanu te istaknuo kako se napori međunarodne zajednice vide kroz veću razinu sigurnosti u zemlji nego što je to bilo ranije, navodi se u priopćenju. Istaknuo je kako je broj pronađenih skladišta naoružanja pobunjenika u godinu dana porastao za 10 puta, dok broj pronađenih i deaktiviranih improviziranih eksplozivnih naprava u posljednjih pet mjeseci čini 85 posto od ukupnog broja dosad pronađenih što govori da afganistanski narod prepoznaje napore međunarodne zajednice i surađuje sa snagama sigurnosti u suzbijanju terorizma. Božinović i Wardak razgovarali su o mogućnostima plasmana roba hrvatske vojne industrije na afganistansko tržište za što je afganistanska strana pokazala zanimanje, rečeno je u priopćenju.

(Hina) xpp/sl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙