FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović s Petraeusom koji hvali hrvatske vojnike u ISAF-u

Autor: bcav
ZAGREB/KABUL, 18. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović susreo se u petak u Kabulu s generalom Davidom Petraeusom, zapovjednikom ISAF-ove misije u Afganistanu, koji je pohvalio profesionalnost i stručnost hrvatskih vojnika te zahvalio Hrvatskoj na odluci da poveća svoj kontingent u ISAF-u.

Američki general je Josipovića, koji je u petak počeo službeni posjet Afganistanu, izvijestio o vojno-sigurnosnom stanju i aktivnostima ISAF-a da poboljša sigurnost u toj ratom i pobunom pogođenoj zemlji.

U ISAF-u, međunarodnoj misiji pod mandatom UN-a kojom zapovijeda NATO, sudjeluju 334 hrvatska vojnika, a odlukom Hrvatskog sabora iz prosinca 2010. njihov broj se ove i iduće godine može povećati na 350.

Hrvatski predsjednik sastao se i s civilnim predstavnikom NATO-a Markom Sedwillom s kojim je razgovarao o političkim prikikama u Afganistanu i projektima koje međunarodna zajednica provodi kako bi se poboljšali uvjeti života u toj zemlji.

Iako postoje brojni politički problemi, osobito korupcija, velika se pozornost posvećuje radu s lokalnim zajednicama, obrazovanju i zdravstvu.

Predsjednik Josipović istaknuo je doprinos koji je Hrvatska do sada dala u razvojnim projektima, samostalno i u okviru UNDP-a.

Hrvatska sudjeluje u 23 razvojna projekta vrijedna 1,1 milijun dolara, neke hrvatske tvrtke već su dobile poslove u Afganistanu u izgradnji infrastrukture i cesta, a od srpnja prošle godine u Kabulu djeluje i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore.

Josipović, prvi hrvatski predsjednik u posjetu Afganistanu i hrvatskim vojnicima u toj zemlji, trebao bi se sastati i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem te obići pripadnike hrvatskog kontingenta.

(Hina) xbcav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙