FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH u službenom posjetu RH idući tjedan

Autor: kgab
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Hrvatskoj gdje će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Ivom Josipovićem i drugim visokim hrvatskim dužnosnicima, najavljeno je u petak u Uredu predsjednika RH.

Prvog dana posjeta, u ponedjeljak poslijepodne, članovima Predsjedništva BiH bit će priređen svečani doček u Uredu predsjednika, a nakon toga će uslijediti razgovori Josipovića s predsjedavajućim Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Kako se očekuje, tijekom razgovora bit će još jednom potvrđena potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom putu približavanja Europskoj uniji i NATO-u pošto su predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor 12. siječnja donijeli zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH.

Među temama razgovora bit će bilateralni odnosi, otvorena pitanja između dviju zemalja, suradnja u području pravosuđa, gospodarska suradnja, pitanje održivog povratka, donatorska konferencija za izbjeglice, te granični prijelaz kroz Neum. Također se očekuje da će jedno od pitanja biti problem zagađenja iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. U petak ujutro u toj je rafineriji izbio požar u kojemu su ozlijeđena trojica radnika.

Rafinerija u Bosanskom Brodu od 2007. godine u vlasništvu je ruske tvrtke "Zarubežnjeft", a svoje proizvode za sada plasira uglavnom na tržištu BiH jer još nije dosegnula standarde kvalitete goriva kakvi vrijede u zemljama članicama Europske unije. Lokalne vlasti u susjednom Slavonskom Brodu u više su navrata u posljednje vrijeme upozorile na visoku razinu onečišćenja zraka i štetnih plinova koji dolaze iz rafinerije u Bosanskom Brodu zatraživši da se ti problemi što prije riješe. Obratili su se i državnim institucijama, a putem veleposlanstva zatražili su i pomoć od Bosne i Hercegovine te Ruske Federacije, iz koje dolazi vlasnik rafinerije. U slučaj se uključilo i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova koje je nedavno pozvalo veleposlanika BiH Vladimira Raspudića i zatražilo da susjedna zemlja što prije riješi taj problem sukladno međunarodnim konvencijama o zaštiti okoliša.

Josipović je prije mjesec dana razgovarao s vlasnikom o tom problemu, a on mu je obećao da će u najkraćem mogućem roku biti postavljeni novi filteri, rečeno je u petak u Uredu predsjednika.

U uredu predsjednika, na novinarska pitanja, ne isključuju ni mogućnost da bude spomenut i slučaj Purda, no ističu da je to predmet pravosuđa. Za utorak, u vrijeme dok će predsjedništvo BiH biti u Zagrebu, sud Bosne i Hercegovine zakazao je saslušanje na kojemu će se zastupnici državnog odvjetništva BiH i obrane Tihomira Purde očitovati o zahtjevu za njegovo izručenje koje od bosanskohercegovačkog pravosuđa traži Srbija zbog navodnih ratnih zločina.

Nakon susreta Josipovića s članovima Predsjedništva predviđene su izjave za novinare, a navečer će biti priređena svečana večera u uredu predsjednika.

Drugog dana posjeta, u utorak, Radmanovića, Izetbegovića i Komšića primit će predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, a navečer će se održati prijem koji u čast Predsjedništva BiH daje predsjednik Josipović u Gliptoteci HAZU.

Ovo je prvi službeni posjet Predsjedništva BiH u ovom sastavu jednoj državi. Zadnji posjet Predsjedništva BiH Hrvatskoj bio je prije četiri godine.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙