FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai pozvao Medvedeva u posjet Afganistanu

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 21. siječnja 2011. (Hina) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji boravi u posjetu Rusiji, sastao se u petak sa svojim domaćinom, ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, a iskoristio je prigodu i da ga pozove u posjet Afganistanu.

"Želio bih pozvati predsjednika (Medvedeva) u službeni posjet Afganistanu. Bit će nam jako drago i velika čast primiti vas u Afganistanu", rekao je Karzai na konferenciji za novinare nakon razgovora s Medvedevom u Kremlju, a njegov domaćin je poziv sa zadovoljstvom prihvatio.

Medvedev je rekao da je Rusija spremna pružiti potporu Afganistanu u preuzimanju odgovornosti za sigurnost zemlje. "Računamo na to da će Afganistan moći svojim snagama održavati sigurnost i neovisnost zemlje, a Rusija mu je u tome spremna pružiti punu potporu", istaknuo je.

Nakon razgovora ruskog i afganistanskog predsjednika potpisan je sporazum između dviju vlada o trgovinsko-gospodarskoj suradnji. Karzai je obećao u petak da će unaprijediti gospodarske veze s Rusijom izjavivši da je Moskva "važan partner".

"Rusija je velika politička, gospodarska i vojna sila. Proteklih godina naši su bilateralni odnosi značajno ojačali", rekao je Karzai pred studentima Diplomatske akademije u Moskvi.

"Rusiju vidimo kao svog susjeda i važnog partnera i želimo razvijati dobre odnose s njom", kazao je. Istaknuo je da je Rusija također važan partner u naporima Afganistana za suzbijanje trgovine drogom.

Bivši SSSR ratovao je u Afganistanu od prosinca 1979. do veljače 1989. godine, a u tim sukobima život je izgubilo oko 15.000 ruskih vojnika a 55.000 je ranjeno, dok se procjene žrtava među mudžahedinima i civilnim stanovništvom Afganistana penju i do milijun mrtvih.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙