FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sindikat: kaznena prijava za privatizaciju TDZ-a

Autor: dmar
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Novi sindikat podnio je kaznenu prijavu za sankcioniranje nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji Tvornice duhana Zagreb (TDZ), koja se temelji na izvještaju Državnog ureda za reviziju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Novog sindikata.

Novi sindikat se 2006. zajedno s radnicima borio protiv zatvaranja pogona TDZ-a u Zagrebu i preseljenja proizvodnje u TDR-ovu tvornicu u Kanfanaru, podsjetio je predsjednik sindikata Mario Iveković, no sve je završilo policijskom prisilnom deložacijom iz zgrade u Jagićevoj ulici.

Zatvaranjem zagrebačkog pogona ukinuto je i 240 radnih mjesta, unatoč tome što je TDZ dotad ostvarivao dobit između 30 i 50 milijuna kuna godišnje. Vlasnik, rovinjski TDR, time je ostvario svoj cilj i povećao profit, ali na zakonski upitan i socijalno neprihvatljiv način, ocijenio je Iveković.

Prijava je podignuta na temelju nalaza revizije da je u pretvorbi TDZ-a, sredinom devedesetih godina, vrijednost tvrtke umanjena za oko sedam milijuna tadašnjih njemačkih maraka, te da je u temeljni kapital tvrtke nezakonito uključeno 12,5 milijuna maraka potraživanja Zagrebačke banke, rekao je Pero Kovačević, zamjenik predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević, koji je podržavao Novi sindikat još kao vijećnik zagrebačke Gradske skupštine.

Također je upozorio da je Ministarstvo kulture 2007. godine od TDR-a kupilo zgradu TDZ-a u Jagićevoj ulici za 9,8 milijuna eura, iako vrijednost zgrade uopće nije bila procijenjena.

Budući da je promjenom zakona ukinuta zastara za pretvorbeni i privatizacijski kriminal, tražimo kazneni progon odgovornih osoba, ističe Kovačević.

Uz kaznenu prijavu priložen je popis osoba koje su u to vrijeme bile članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora te Uprave TDZ-a, a među kojima se navode predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, te predsjednik Uprave Adris grupe (u čijem je sastavu TDR) Ante Vlahović.

Iveković je podsjetio da su sindikalci još u vrijeme borbe protiv zatvaranja TDZ-a govorili o švercu duhana, budući da je prodaja duhanskih proizvoda u desetogodišnjem razdoblju neobjašnjivo pala za čak 30 posto, no iz nadležnih institucija nije bilo odgovora.

"Pitali smo se tada zašto glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne reagira, no danas, nakon što smo vidjeli gdje je završio tadašnji šef Carine Mladen Barišić, sve nam je jasnije", kaže Iveković dodajući kako Barišić može DORH-u dati sve podatke o lancu krijumčarenja cigareta.

Ne bi bilo dobro da Hrvatska poglavlje 23 (o pravosuđu) zatvori samo zatvaranjem Ive Sanadera, jer treba zatvoriti još nekoliko bitnih osoba, onih koji su davali mito kako bi se mogli ponašati kao gazde u državi, naglasio je Iveković upozorivši kako je zbog šverca duhanskim proizvodima proračun svake godine oštećen za tri milijarde kuna.

Bivša sindikalna povjerenica u TDZ-u Slavica Lovrić pozvala je Ministarstvo kulture da bivšu zgradu TDZ-a u Jagićevoj ulici preuredi u zatvor kako bi se "napravilo mjesta za elitu" za koju više nema mjesta u Remetincu. U toj eliti su i bivši predsjednici Vlade i ministri gospodarstva koji su sudjelovali u pretvorbenim i privatizacijskim malverzacijama, a danas su "ljudi iz sjene", rekla je Lovrić.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙