FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o intelektualnom vlasništvu

Autor: dduk
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska je u zaštiti intelektualnog vlasništva najvećim dijelom ispunila standarde Europske unije uspostavivši primjeren institucionalni okvir i praksu, rečeno je da konferenciji Intelektiv u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ruđer Friganović podsjetio je da je Hrvatska 2008. godine privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Sustav zaštite intelektualnog vlasništva po njegovim je riječima jedan od važnih preduvjeta za poticanje inovativne ekonomije.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley kazao je da aktualna Vlada i one koje dolaze nakon nje moraju raditi na unapređivanju investicijske klime, a zaštita intelektualnog vlasništva po njegovom je mišljenju važan dio tih nastojanja.

Inovacije, kreativnost i tehnološki napredak posebno su bitni za male zemlje, kao i zaštita intelektualnog vlasništva koju investitori promatraju kao sastavnicu konkurentnosti, smatra Foley.

Prema podacima koje je iznijela zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, kriza je negativno utjecala na broj patentnih prijava i prijava zaštite žiga u Hrvatskoj.

Tako je broj patentnih prijava u 2009. pao u odnosu na 2008. godinu za 25 posto, a u manjoj mjeri nastavljen je i u 2010. godini.

Kod zaštite žiga, u 2009. zabilježen je pad u odnosu na prethodnu godinu između 23 i 24 posto, a u 2010. trend se stabilizirao.

Na jednodnevnoj konferenciji Intelektiv sudjeluje stotinjak gospodarstvenika i stručnjaka za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Konferencija sudionicima nudi uvid u trendove, prednosti i dobre prakse upravljanja nematerijalnom imovinom unutar tvrtke, komercijalizaciju, upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙