FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petritsch održao predavanja u MVPEI-u

Autor: ista
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Stalni predstavnik Republike Austrije pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), veleposlanik Wolfgang Petritsch, održao je u ponedjeljak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija - "Približavanje Republike Hrvatske OECD-u" te "Provedba komunikacijske strategije u predreferendumskom razdoblju u Republici Austriji", priopćeno je iz MVPEI-a.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, zahvalio je Petritschu na prilici da sudionike skupa upozna s načinom funkcioniranja i značajem OECD-a te da hrvatskim predstavnicima prenese svoja iskustva u provedbi informativnih aktivnosti u razdoblju prije održavanja referenduma za članstvo u EU.

U uvodnom dijelu, Plenković je istaknuo kako su brojne države srednje i istočne Europe usporedno s procesom pristupanja EU, razvijale tješnju suradnju s OECD-om. Pritom je istaknuo kako su približavanje i intenziviranje suradnje, odnosno članstvo u OECD-u, potvrda dostignutog razvojnog stupnja neke zemlje, garancija njenih visokih mogućnosti kao i potvrda napretka na gospodarskom i političkom planu koji tako doprinosi međunarodnom ugledu zemlje, prema priopćenju.

Petritsch je sudionike upoznao s postupkom potrebnim za ispunjenje uvjeta za pristupanje OECD-u, posebice se osvrnuvši na primjer Slovenije, koja je postala članica prošle godine. OECD okuplja zemlje koje njeguju demokraciju i tržišno gospodarstvo s ciljem potpore održivom gospodarskom razvoju, povećanju zaposlenosti, podizanju životnog standarda, održanju financijske stabilnosti kao i općem rastu svjetske trgovine. Zemlje članice nastoje odgovoriti na globalne izazove, uspostaviti odgovarajuće standarde u područjima kao što su okoliš, trgovina, inovacije i socijalna pitanja. Mogućim članstvom u OECD-u Hrvatskoj bi stajala na raspolaganju nova znanja i iskustva, pristup OECD-ovim podacima i statistikama, kao i konkretna pomoć u implementaciji reformskih procesa, zaključio je Petritsch. Na predavanju i raspravi koja je uslijedila, sudjelovali su predstavnici svih resornih tijela koja se bave suradnjom Hrvatske s OECD-om.

Petritsch je tijekom predreferendumske kampanje u Austriji za članstvo u EU bio na čelu Odjela za informiranje o europskim integracijama u austrijskoj vladi, te su sudionici predavanja na tu temu imali priliku čuti iskustva u provedbi informativnih aktivnosti uz korištenje svih raspoloživih sredstava informiranja te o suradnji s predstavnicima društva koji su, uz savezne institucije, kroz svoje projekte sudjelovali u aktivnostima informiranja građana.

Plenković je zahvalio Petritschu na prenesenim iskustvima te istaknuo kolika je važnost uspješno pripremljenih i provedenih aktivnosti informiranja građana s obzirom da se Hrvatska nalazi u završnici pristupnih pregovora. Još je jednom pozvao sudionike, predstavnike hrvatskih institucija, da u okviru svojeg djelokruga rada nastoje stečena znanja i iskustva što jasnije prenijeti građanima.

Na predavanjima su, uz predstavnike MVPEI-a i drugih tijela državne uprave, sudjelovali i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj iz država kandidatkinja te potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Uniji, veleposlanik Austrije, predsjednici i tajnici Županijskih savjeta za europske integracije, koordinatori za informiranje o EU iz državnih institucija te predstavnici medija, prema priopćenju.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙