FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaković o Purdinom izručenju

Autor: vkla
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je, komentirajući neslužbenu informaciju da je suda BiH odlučilo hrvatskog branitelja Tihomira Purdu izručiti Srbiji, izjavio da ne očekuje izručenje Purde jer se nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama datim u logorima, pod prisilom i totrurom.

"Očekujem da u konačnici Tihomir Purda ne bude izručen i u konačnici očekujem da se nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama koje su date u logorima, pod prisilom i tortutom. To je suprotno međunarodnim pravilima i sada je stvar pravnog postupka da se takva odluka u skladu s onim što sam rekao i donese", rekao je ministar Bošnjaković na margini međunarodne konferencije "Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije".

Tihomir Purda, bivši pripadnik Zbora narodne garde i vukovarski branitelj, uhićen je u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.

Glasnogovornica suda Selma Hadžić kazala je kako još ne može biti objavljeno što je sud odlučio no Hina neslužbeno doznaje da je sud odlučio dopustiti izručenje Purde Srbiji.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović izjavio je u petak u jutarnjim satima Hini kako on još nije dobio odluku suda no potvrdio je kako će se u slučaju da ona dopušta Purdino izručenje Srbiji obrana na to svakako žaliti Prizivnom vijeću suda BiH u zakonom predviđenom roku.

Konačnu riječ ipak daje ministar pravosuđa BiH, koji odlučuje hoće li potpisati izručenje ili ne.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙