FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vekarić: Zbog Purdina priznanja tražimo izručenje

Autor: mkov
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić je u petak u izjavi za Dnevnik Hrvatske televizije rekao kako srbijansko tužiteljstvo raspolaže priznanjem hrvatskoga branitelja Tihomira Purde kojega tereti za ratne zločine te zato mora postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje od Bosne i Hercegovine.

"U ovom trenutku mi raspolažemo priznanjem kaznenog djela. Mi moramo postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje", rekao je Vekarić.

Srbijansko pravosuđe Purdu tereti za navodno sudjelovanje u ubojstvu dvojice i teškom ranjavanju jednog pripadnika bivše JNA tijekom borbi vođenih oko Borova Naselja 1991., zbog čega je za njim 2008. posredstvom Interpola raspisalo međunarodnu tjeralicu na temelju koje je uhićen u BiH gdje se nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv njega.

"Kad usporedimo Bajićev doprinos ovom predmetu koji je zaista veliki, nama to mnogo znači što je on uradi i ne znači da naša odluka neće biti ista takva", rekao je Vekarić dodavši kako ipak radi procedure odluku moraju donijeti na temelju Purdine izjave.

"Bez izjave Purde mi ne možemo donijeti nikakvu tužilačku odluku", rekao je on.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je na saslušanju pred Sudom BiH ocijenilo kako su u cijelosti ispunjeni uvjeti za izručenje Purde Srbiji, dok se sam Purda i njegov branitelj Josip Muselimović tome protive upozoravajući kako su svi dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način zlostavljanjem u srbijanskom logoru te uz teška kršenja međunarodnih pravnih normi.

(Hina) xmkov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙