FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Rasprava o produljenju pritvora Purdi, odluka najavljena tijekom dana

Autor: zkre
SARAJEVO, 9. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski branitelj Tihomir Purda i njegova obrana usprotivili su se u srijedu mogućnosti produljenja ekstradicijskog pritvora i zatražili njegovo puštanje na slobodu, dok je Tužiteljstvo BiH dodatno pojasnilo zahtjev za njegovim izručenjem srbijanskim vlastima, tijekom rasprave u Sudu BiH, koji će tijekom dana donijeti odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora.

Odvjetnik Josip Muselimović istaknuo je kako su se stekli svi zakonski uvjeti za ukidanje pritvora za Purdu kao i za odbijanje zahtjeva za izručenjem Srbiji, budući su dokazi protiv njega prikupljeni nezakonito, mučenjem dok je bio u srbijanskom logoru. Također je istaknuo da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nakon provedene istrage utvrdilo da ne postoje sumnje koje Purdu povezuju s ratnim zločinom.

"Obzirom na poznato stajalište Državnog odvjetništva iz Osijeka kao i na odredbe Zakona o suradnji u međunarodnim kaznenim predmetima obrana je mišljenja da su se stekli svi zakonski uvjeti za ukidanje pritvora, odnosno za odbijanje zahtjeva za izručenje", rekao je Muselimović u izjavi za medije. Pojasnio je da se stranac iz BiH može izručiti samo u slučaju da postoji osuđujuća presuda u drugoj državi ili osnovana sumnja za počinjeni zločin.

"Obzirom na postupak koji je proveden u Državnom županijskom odvjetništvu u Osijeku jasno je da ne postoji sumnja te gospodin Tihomir Purda mora biti pušten", dodao je Muselimović.

Sam Purda je, vidno uzbuđen, na upit suca Halila Lagumdžije, rekao da se slaže sa svojim odvjetnikom ističući da se protivi produljenju pritvora.

Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača inzistirala je na određivanju ekstradicijskog pritvora za Tihomira Purdu. Usprotivila se mogućnosti njegova puštanja iz pritvora tvrdeći da bi mogao pobjeći.

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić potvrdila je za Hinu da će sudsko vijeće tijekom dana donijeti odluku o zahtjevu tužiteljstva o produljenju ekstradicijskoga pritvora na šest mjeseci u okviru kojega bi Sud trebao zauzeti stajalište oko izručenja vukovarskog branitelja Srbiji.

Srbijansko pravosuđe Purdu tereti za navodno sudjelovanje u ubojstvu dvojice i teškom ranjavanju jednog pripadnika bivše JNA tijekom borbi vođenih oko Borova Naselja 1991. godine, zbog čega je za njim 2008. godine posredstvom Interpola raspisalo međunarodnu tjeralicu na temelju koje je Purda i uhićen u BiH gdje se nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Današnja rasprava održana je nakon što je državno odvjetništvo BiH 3. veljače zatražilo od Suda BiH da se Tihomiru Purdi produlji ekstradicijski pritvor do šest mjeseci zbog procjene da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati te da ga neće biti moguće dovršiti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji mu je ranije određen.

Istodobno, srbijansko državno odvjetništvo navelo je da raspolaže Purdinim priznanjem koje ga tereti za ratne zločine zbog čega mora postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje od BiH.

Pred sudom BiH 1. veljače održana je rasprava na kojoj su državno odvjetništvo i obrana Tihomira Purde iznijeli stajališta o srpskom zahtjevu za njegovo izručenje. Odluku o mogućem izručenju donijet će kazneno vijeće Suda BiH, a konačnu riječ o tome imat će ministar pravosuđa BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙