FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijeljina: završio sastanak tužitelja BiH, Hrvatske i Srbije

Autor: zdra
BIJELJINA, 17. veljače 2011.(Hina) - Regionalna suradnja jedan je od ključnih elemenata za efikasno otkrivanje i procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i pružanje podrške žrtvama i svjedocima, zaključeno je u četvrtak na završetku dvodnevnog sastanka glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina, tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića i glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića, koji su u Etno selu "Stanišići" nedaleko Bijeljine, razgovarali o suradnji u radu na predmetima ratnih zločina.

"Suradnja između ova tri tužiteljstva na predmetima ratnih zločina je odlična", izjavio je novinarima nakon završetka sastanka glavni tužitelj Barašin kazavši kako će se regionalna suradnja nastaviti a o svemu što je dogovoreno, raspravljat će se na narednoj konferenciji na Brijunima.

Na pitanje novinara o čemu je konkretno postignut dogovor, Barašin je odgovorio kako "novinari sve dogovore ne trebaju znati" obrazloživši to riječima kako su "novinari previše znatiželjni a tužitelji rade samo svoj posao i kada bi sve rekli novinarima mogli bi spakirati kofere i ne biti više tužitelji".

Novinari su se u pitanjima dotaknuli i slučaja uhićenog hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

"Kolege iz Srbije su zatražile ekstradiciju, bosansko pravosuđe odlučuje o tome a u međuvremenu je tužilašto Srbije poduzelo i neke druge pravne radnje a to je da se ispitaju okrivljenici u BiH i u Hrvatskoj. To se ovih i slijedećih dana i događa a nakon toga na temelju dokaznog materijala u spisu, kolege će odlučiti onako kako odlučuju, profesionalno, savjesno i sukladno zakonu i državnim konvencijama", pojasnio je trenutačnu situaciju u tom slučaju glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska dostaviti neke nove dokaze u slučaju Purda, Bajić je kazao kako je Hrvatska "dostavila sve a isto tako će pomoći u udovoljavanju međunarodne zamolnice da se ispitaju okrivljenici u Hrvatskoj od strane pravosudnih tijela Srbije".

Bajić je također dodao kako je tijekom dvodnevnog sastanka razgovarano o razmjeni informacija o svim predmetima koji postoje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji a "nastavit će se i priča započeta već ranijih godina na Brijunima o razmjeni baza podataka o informacijama o pokrenutim postupcima u fazi istrage i optuženja" ocjenivši kako su, "na temelju tih nastojanja minimalne šanse da se u budućnosti ponovni slučaj Purda".

Novinare je zanimalo i hoće li Srbija i dalje tražiti izručenje Tihomira Purde na što je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao kako je srbijanski zahtjev za ekstradicijom i dalje na snazi. Također je kazao kako je tužiteljstvo Srbije, kao i ostala tužiteljstva u regiji, naviklo na pritiske te će se oduprijeti i postojećem pritisku javnosti koji u Hrvatskoj postoji u slučaju Purda.

Iz Ujedinjenih naroda (UN) BiH koji je uz UNDP bio organizator dvodnevnog sastanka tužitelja BiH, Hrvatske i Srbije priopćeno je kako je također razgovarano i o, do sada sklopljenim bilateralnim i trilateralnim sporazumima o suradnji na predmetima otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina, kao i mogućim sporazumima koji bi mogli poboljšati suradnju u budućnosti.

(Hina) xzdra ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙