FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast proizvođačkih cijena

Autor: dduk
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju bile su više za 0,7 posto u usporedbi s prosincem, a na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2010., više su za 6,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Proizvođačke cijene bez energije u siječnju su u usporedbi s prosincem više za 0,3 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. porasle su za 4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u siječnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,8 posto, a na godišnjoj razini više su za 5,1 posto.

Bez energije, te cijene su u siječnju u usporedbi s prosincem bile više za 0,3 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. više su za 2,7 posto.

Na nedomaćem (stranom) tržištu, proizvođačke cijene u siječnju su u odnosu na prosinac bile više za 0,4 posto, a u odnosu na siječanj više su za 9,5 posto. Bez energije te su cijene u usporedbi s prosincem više za 0,2 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. više su za 6,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u siječnju u usporedbi s istim mjesecom 2010. godine, porasle su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u energiji (15,4 posto), intermedijarnim proizvodima (8,1 posto), trajnim proizvodima za široku potrošnju (2,9 posto), netrajnim proizvodima za široku potrošnju (2,2 posto), a u kapitalnim proizvodima pale su za 1,4 posto.

U usporedbi s prosincem proizvođačke cijene energije porasle su za 1,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 2,2 posto, a kapitalnih proizvoda za jedan posto.

Prema industrijskim područjima, proizvođačke cijene u prvom ovogodišnjem mjesecu u usporedbi s prosincem porasle su u rudarstvu i vađenju za 2,4 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 0,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto. U prerađivačkoj industriji cijene su povećane za 0,6 posto.

Na godišnjoj razini, cijene su u rudarstvu i vađenju veće su za 19,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 6,3 posto, a u vodoprivredi, gospodarenju otpadom i sanaciji okoliša za 2,7 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom cijene su porasle za 2,5 posto.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙