FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sufinancirani otkup svinja

Autor: dduk
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvijestilo je danas da pravo na sufinanciranje otkupa utovljenih svinja imaju četiri otkupljivača kojima će se sufinancirati otkup ukupno 18.500 svinja.

Ministarstvo je 21. siječnja objavilo javni natječaj za sufinanciranje otkupa utovljenih svinja, na natječaj su se javila četiri ponuđača i sva četiri u cijelosti ispunjavaju uvjete - PIK Vrbovec koji može otkupiti 10.000 grla, Industrija mesa Ivanec (3.500 grla), Kudelić iz Bedenice (3.000 grla) i Imes iz Samobora (2.000 grla).

Sa svakom od tih tvrtki Ministarstvo je sklopilo ugovor, a otkupljivači su preuzeli obvezu da će u roku od 45 dana od dana potpisivanja ugovora otkupiti raspoloživ broj utovljenih svinja mase od 95 do 130 kilograma.

Četiri tvrtke otkupljivači obvezali su se vlasnicima svinja isplatiti minimalnu otkupnu cijenu u iznosu od 9,50 kuna po kilogramu žive mase, odnosno 0,16 kuna po mesnoj jedinici, a od svakog pojedinog vlasnika mogu otkupiti najviše 250 komada utovljenih svinja.

Zainteresirani vlasnici mogu se obratiti izravno izabranim otkupljivačima, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada je odluku o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje svinjskog mesa donijela zbog ozbiljnih poremećaja na tržištu utovljenih svinja i sređivanja nepovoljnog stanja u svinjogojskoj proizvodnji koje se očitovalo u smanjenju cijene te opasnosti da bi smanjeni obujam proizvodnje u narednom razdoblju prouzročio još veće poremećaje.

(Hina) pp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙