FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit Volva razočarala, proizvodnja teško prati potražnju

Autor: mpuk
STOCKHOLM, 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Drugi po veličini svjetski proizvođač kamiona Volvo izvijestio je u petak o manjem od očekivanja rastu dobiti u četvrtom tromjesečju zbog problema s povećanjem proizvodnje koja teško drži korak sa snažnim rastom potražnje.

Ciklična potražnja za teškim kamionima naglo je porasla, što je nagnalo Volvo da povisi prognozu potražnje za obje strane Atlantika, ali i prisililo proizvođače da podignu proizvodnju s najnižih razina u više godina.

Volvo sa sjedištem u Göteborgu, koji uz kamione proizvodi i autobuse, građevinsku opremu i motore, priopćio je da su se neočekivano pojavili privremeni problemi s proizvodnjom kod podizvođača ali i njegovim vlastitim pogonima pri povećanju proizvodnje kako bi se opskrbila snažnija tržišta.

"Očekujemo da će se produktivnost postupno poboljšati kada mi i naši dobavljači stabiliziramo proizvodnju na višoj razini“, objavila je kompanija.

Švedski Volvo ostvario je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju operativnu dobit od 5,52 milijarde švedskih kruna (856 milijuna dolara), u usporedbi s gubitkom od 2,32 milijarde kruna u istom razdoblju prethodne godine.

U Volvu napominju da je dobit u četvrtom tromjesečju bila pogođena i većim troškovima sirovina i komponenti u odnosu na godinu prije, u iznosu oko 600 milijuna kruna, a pritisnuli su je i nepovoljni odnosi valuta, za dodatnih 700 milijuna kruna u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Pritom su cijene sirovina poput metala i plastike porasle zbog gospodarskog oporavka, a pojavio se i manjak pojedinih komponenti kod dobavljača.

Volvo se bori i s jakom švedskom valutom koja je ovog tjedna dosegnula najvišu razinu u desetljeću u odnosu na euro.

Volvo, drugi po veličini proizvođač kamiona nakon njemačkog Daimlera, navodi i da su narudžbe za kamione skočile u četvrtom tromjesečju za 63 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u ovoj godini očekuje i daljnji oporavak na tržištu.

Tvrtka je povisila prognozu za 2011. za tržišta kamiona u Europi i Sjevernoj Americi na oko 220.000, s ranijih 200.000, što znači dvoznamenkasti rast na oba tržišta.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙