FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Saboru izbjegavati uvrede i govor mržnje

Autor: trub
ZAGREB, 17. veljače 2011.(Hina) - Predstavnici saborskih klubova danas su se na sjednici proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora usuglasili o potrebi da aktualni saziv parlamenta svoj rad završi u tolerantnijoj atmosferi nego je bila do sada, izbjegavajući uvredljive, a posebno rasprave u kojima prevladava govor mržnje.

Nakon dvosatne sjednice, predsjednik Sabora Luka Bebić novinarima je izjavio kako su se svi klubovi usuglasili da su događaji i ponašanja u sabornici u zadnje vrijeme zahtijevali da ih se razmotri, a kako bi se zajednički odlučilo na koji način naći rješenja da ovaj saziv parlamenta svoj rad završi na dostojanstven način.

"Da ovo zasjedanje Sabora završi na način da možemo u jednoj podnošljivoj, smirenoj atmosferi razgovarati o svim problemima, otvoreno, oštro, polemično, ali ne uvredljivo, niti za pojedince niti za stranke", istaknuo je Bebić.

Posebno je izrazio zadovoljstvo dogovorom klubova da njihovi zastupnici izbjegavaju bilo kakvo osobno vrijeđanje, etiketiranje, klevete i govor mržnje, kako prema zastupnicima pojedinačno, tako i prema strankama. Klubovi su, dodao je, izrazili spremnost i na unutarnje dogovore u vezi s tim.

Bebić je kazao i kako je dogovorena "striktna" primjena saborskog Poslovnika, te da se razgovaralo i o eventualnoj potrebi dodatnog preciziranja nekih odredbi Poslovnika, pa i da se zabrani repliciranje unutar jednoga kluba.

Ukazano je, dodao je, i na potrebu preciziranja instituta 'ispravka netočnog navoda', uvjeren da se ni pet posto svih ispravaka nije odnosilo na ispravljanje činjenične tvrdnje, kako je propisano, već nečijeg mišljenja.

Iskazana je, kazao je Bebić, i želja da se "popravi" Poslovnik za idući saziv Sabora, "da oni startaju malo bolje, jer je u svakom slučaju zlouporaba Poslovnika prevršila svaku mjeru".

Na novinarski upit znači li to da su klubovi potpisali primirje, odgovorio je da su svi klubovi samo osjetili potrebu da se "usuglasili ili barem smanji taj raspon neslaganja".

Upitan kako misli da se netolerantno ponašanje u sabornici neće nastaviti kada klubovi nisu za to dali nikakva jamstva, Bebić je odgovorio: "A zašto im ne bi vjerovali i imali pozitivna razmišljanja da će se to upravo dogoditi, da ćemo popraviti situaciju".

"Možete iskarikirati stvari do ekstrema ili se pridržavati nekih zajednički dogovorenih okvira koji će osigurati da ovo zasjedanje Sabora završi mnogo bolje nego je bilo do sada", naglasio je.

Upitan je li na sjednici saborskog Predsjedništvu trpio kritike iz njegovog Kluba HDZ-a na način kako vodi sjednicu Sabora, Bebić je izvijestio da je, za slučaj eventualnih rasprava o tome, pripremio analizu "kako se tko ponašao dok je predsjedavao sjednicom Sabora i je li neke kvalifikacije okvalificirao ovako ili onako".

"Napravio sam analizu i radi sebe, i ne tvrdim da sam uvijek postupio striktno u skladu s Poslovnikom. Pa i drugi akteri koji su predsjedavali sjednicom, rekli su da se nisu uvijek striktno držali Poslovnika i svatko od nas smatra da je u nekim stvarima mogao drugačije postupiti", poručio je Bebić.

Na pitanje je li izgladio situaciju s potpredsjednicima Vladimirom Šeksom i Ivanom Jarnjakom, odgovorio je da nikakvu situaciju s njima nije ni trebao gladiti ni popravljati. "Sve je bilo pred licem javnosti i svatko je mogao zaključiti ono što je vidio i htio. Ja sam čovjek koji je spreman korigirati se tamo gdje smatram da sam negdje prešao svoje ovlasti, ali ne vidim da sam drastično prešao bilo što, što bi se moglo okvalificirati kao nešto nepopravljivo. Ne mislim to, premda dopuštam da sam pravio i stanovite propuste", kazao je Bebić.

Podsjetio je na situaciju kada mu je "lijevi blok" u sabornici zapljeskao kada nije udovoljio zahtjevu HDZ-a da opomene zastupnika.

"Ne trebaju mi ti aplauzi, radije neka mi pomognu. Jedino dolaze u obzir aplauzi ako aplaudira klub koji sam opomenuo ili kaznio. Ako bi mi taj klub aplaudirao, onda bi to shvatio kao kompliment, ali ako mi suprotni klub aplaudira za nešto što sam učinio za onog drugog, to niti tražim niti smatram da je to u redu", istaknuo je Bebić.

"Tražim da u Saboru možemo raspravljati, polemizirati, oštro kvalificirati, ali ne uvredljivo", zaključio je.

(Hina) xtr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙