FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković u Nozozemskoj o pregovoriam s EU-om

Autor: dpos
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu u Den Haagu, za službenog posjeta Nizozemskoj, sa svojim domaćinom nizozemskim ministrom vanjskih poslova Urijem Rosenthalom, istaknuvši važnost nizozemske potpore u ključnom trenutku hrvatskog pristupa EU-u, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja te izrazili nadu u produbljivanje suradnje u svim područjima od obostrana interesa.

Ministar Jandroković zahvalio je Nizozemskoj na brojnim programima bilateralne pomoći u hrvatskom pristupu EU te je Rosenthala izvijestio kako je cilj završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja EU-om, odnosno do kraja lipnja ove godine, te potom do kraja godine potpisati pristupni ugovor, navodi se u priopćenju.

Kazavši kako su u ovome trenutku glavni napori usmjereni prema ispunjenju uvjeta za zatvaranje poglavlja 8-Tržišno natjecanje i 23-Pravosuđe i ljudska prava, Jandroković je istaknuo da je vlada odlučna dovršiti potrebne reforme u pravosuđu i javnoj upravi, nastaviti borbu protiv korupcije na svim razinama, punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu te restrukturirati brodogradnju.

Imajući u vidu činjenicu da su nizozemski gospodarstvenici od 1993. do kraja 2010. s uloženih 4,5 milijarda eura zauzeli drugo mjesto po ukupnim ulaganjima u Hrvatskoj, ministar Jandroković predstavio je i novi investicijski paket hrvatske vlade, a s Rosenthalom se dogovorio o organizaciji gospodarskih foruma na kojima bi se mogao potaknuti razvoj gospodarske suradnje.

Jandroković se u Den Haagu sastao i sa Sybrandom van Haersmom Bumom, predsjednikom kluba zastupnika Kršćanske demokratske stranke, članice vladajuće koalicije, i pritom izrazio nadu da će Nizozemska prepoznati dosada poduzete napore vlade u pristupnim pregovorima.

Sugovornici su se složili kako postoje brojne mogućnosti daljnjeg unaprjeđenja parlamentarne suradnje te izrazili uvjerenje da će tomu pridonijeti i skori službeni posjet predsjednika nizozemskog Senata Renea van der Lindena Hrvatskoj, stoji u priopćenju MVPEI-a.

(Hina) xpp/xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙