FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 15. veljače

Autor: kgab
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 15. veljače.

STRASBOURG - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u utorak u Strasbourgu gdje će razgovarati s vodećim ljudima Europskog parlamenta i obratiti se zastupnicima iz redova Europske pučke stranke (EPP). Kosor će posjetiti Europski parlament gdje će se sastati s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka i predsjednikom EP-a Jerzyjem Buzekom, te se obratiti zastupnicima Europske pučke stranke. Također će razgovarati s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom. Hrvatska premijerka boravit će u Strasbourgu dan uoči rasprave i glasovanja zastupnika Europskog parlamenta o rezoluciji o napretku Hrvatske. Europski parlament u punom sastavu raspravljat će o tekstu koji je 26. siječnja prihvatio vanjskopolitički odbor. U tom se tekstu ističe da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

DEN HAAG - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Nizozemskoj. Prvog dana posjeta Jandroković će se sastati s predsjednikom nizozemskog Senata Reneom van den Lindenom, a predviđen je i sastanak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom. Istoga dana šef hrvatske diplomacije održat će predavanje na temu "Hrvatski vanjskopolitički prioriteti u godini pred nama" na Nizozemskom institutu za međunarodne odnose Clingendaelu.

LJUBLJANA - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov doputovat će u dvodnevni posjet Sloveniji na poziv predsjednika Danila Tuerka. Tom prilikom bit će potpisan međudržavni protokol dviju vlada na području suradnje u obrazovanju, znanosti i šoortu, a Tuerk i Ivanov razgovarat će o unapređenju političke i gospodarske suradnje dviju država, te stanju u regiji. Slovenski mediji ističu da posjet makedonskog predsjednika dolazi nakon posjeta ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara Skoplju i Tirani početkom mjeseca, kad je ponovno istaknuo potrebu da Europska unija bez obzira na trenutačno stanje u Albaniji i Makedoniji osigura njihovu europsku perspektivu i napore na tom putu. Tuerk i Ivanov u utorak će o svojim razgovorima dati izjave na Brdu kod Kranja.

LONDON - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se sa šefom britanske diplomacije Williamom Hagueom nakon čega je predviđena konferencija za novinare.

ATENA - Grčki sindikati najavili su 24-satni štrajk javnog prijevoza u Ateni na dan glasovanja u parlamentu o kontroverznom zakonu o reorganizaciji i asanaciji tvrtki javnog prijevoza.

JERUZALEM - Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton boravit će, u okviru svoje bliskoistočne turneje, u Izraelu i Palestinskoj samoupravi. Ashton će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom vanjskih poslova Avigdorom Libermanom, te s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Dežurni:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙