FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivšem albanskom premijeru ukinut imunitet

Autor: rtom
TIRANA, 16. veljače 2011. (Hina/AFP) - Albanski parlament u srijedu je ukinuo imunitet bivšem premijeru Iliru Meti što omogućuje istragu protiv njega za navodnu korupciju i zloporabu ovlasti.

Za ukidanje imuniteta glasovalo je 128 od 140 zastupnika u parlamentu.

Bivši premijer je prije glasovanja rekao da je "otvoren za istrage" i da je "na raspolaganju pravosuđu".

Ilir Meta bio je albanski premijer od 1999. do 2002. Godine 2004. napustio je najveću oporbenu Socijalističku stranku i osnovao svoj Socijalistički pokret za integraciju. S tom strankom osvojio je četiri mandata na prošlim parlamentarnim izborima i ušao u koaliciju s vladajućom Demokratskom strankom Salija Berishe. U Berishinoj vladi bio je ministar vanjskih poslova (2009.-2010.), a od rujna 2010. obnašao je dužnost ministra gospodarstva.

Ostavku na taj položaj Meta je podnio sredinom siječnja kad su objavljene snimke iz ožujka 2010. koje ga dovode u sumnju za zloporabu ovlasti i korupciju.

Snimka, koju je tajno načinio tadašnji ministar gospodarstva Dritan Prifti, pokazuje Metu kako od Priftija traži da poništi javni natječaj za upravljanje hidroelektranom i taj posao dodijeli drugoj tvrtki. Tim poslo su se obojica trebala financijski okoristiti.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙