FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hezbolahov kandidat imenovan premijerom Libanona

Autor: rtom
BEJRUT, 25. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kandidat libanonskog šijitskog pokreta Hezbolaha Nadžib Mikati imenovan je premijerom u utorak, a odluku osporavaju pristaše njegova prethodnika, dosadašnjeg premijera Saada Haririja, koji su nezadovoljstvo izrazili na ulicama.

Imenovanje "nije pobjeda jednog tabora nad drugim, to je pobjeda pomirbe nad podjelama", rekao je Mikati nakn sastanka s libanonskim predsjednikom Michelom Sleimanom.

"Pružam ruku (suradnje) svim strankama", rekao je Mikati.

Otkako je 12. siječnja pala vlada premijera Saada Haririja, njegovi pristaše odbijaju Mikatija, kojeg je za premijera kandidirao Hezbolah.

Tisuće Haririjevih pristaša nezadovoljstvo su izrazile diljem Libanona prosvjedima koji su povremeno prerasli u nasilje. Haririjev tabor drži da će Hezbolah preko Mikatija dobitii presudan utjecaj u vlasti.

Hezbolah je šijitski pokret, dok Haririja podupiru suniti u multikonfesionanom Libanonu. Za utjecaj nad tom zemljom bore se Iran i Sirija, koji podupiru Hezbolah, te Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, koje podržavaju Haririjev blok.

(Hina) xrt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙