FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Milijuni prosvjednika na ulicama

Autor: rtom
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Stotine tisuća protuvladinih prosvjednika u utorak su diljem Egipta izašle na ulice, a u Kairu se čak dva milijuna Egipćana odazvalo pozivu na "Marš milijuna" koji UN naziva prekretnicom prema demokraciji, dok oporba i prosvjednici inzistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Svjetske agencije prenose da mnoge zemlje ubrzano evakuiraju svoje državljane-turiste iz Egipta, a televizijska postaja Al Džazira izvijestila je o dva milijuna prosvjednika u Kairu na Trgu Tahrir. Tisuće prosvjednika okupile su se i u Aleksandriji zahtijevajući ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka kojega i svjetski čelnici pozivaju neka posluša svoj narod te izbjegne kaos i nasilje.

"Broj žrtava raste svakodnevno i nepotvrđeni podaci govore o 300 ubijenih dosad, o više od 3.000 ranjenih i stotinama uhićenih", izjavila je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay.

Pozvala je "vojsku i policiju da pokažu najviši stupanj suzdržanosti", a na jednaku suzdržanost i prosvjednike te poručila "Marš u utorak čini se ključnim trenutkom u egipatskoj tranziciji prema slobodnijem, poštenijem i demokratičnijem društvu".

UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu pozvala je Egipat da zaštiti neprocjenjivo bogatstvo kako kriminalci svih boja ne bi iskoristili kaos za pljačku.

"Vrijednost 120.000 izložaka Egipatskog muzeja u Kairu je neprocjenjiva, ne samo u znanstvenom ili financijskom smislu već zato što čini kulturni identitet egipatskog naroda", navodi UNESCO.

Mubarak, koji je više od 30 godina na vlasti, postavio je novu vladu no još odbija odstupiti, a bez njegova odlaska "ne može biti dijaloga", rekao je oporbeni egipatski vođa Mohamed ElBaradei i naglasio "Dijalog je moguć tek kad se ispune zahtjevi naroda, a prvi je Mubarakov odlazak s dužnosti".

"Mubarak tvrdoglavno inzistira na ostanku jer ne želi biti ponižen", rekao je za BBC svjetski popularan egipatski glumac Omar Sharif i oduševio se što je narod "pokazao da želi nova lica, istinsku demokraciju, što je divno" jer dosad se u Egiptu nije govorilo o demokraciji.

Sjedinjene Države u utorak su naložile svom, osim najnužnije potrebnom, američkom diplomatsko-konzularnom i drugom vladinom osoblju u Egiptu da napusti zemlju, a Albanija je objavila kako zbog prosvjeda povlači i svog veleposlanika iz Kaira.

Dok agencije javljaju da su i Austrija i Grčka poslale zrakoplove radi brže evakucije svojih državljana koji su u Egiptu bili kao turisti ili poslovno, Turska je evakucija počela i ranije, a u utorak je ljudsku poruku Mubaraku uputio premijer Tayyip Erdogan.

"Gospodine Hosni Mubarak: želio bih vam uputiti toplu preporuku, vrlo iskreno upozorenje... Svi ćemo mi umrijeti i upitat će nas što smo za sobom ostavili", rekao je Erdogan i nastavio "kao muslimani, svi ćemo završiti u rupi od dva prostorna metra".

"Poslušajte što vam narod uzvikuje, to su nevjerojatno ljudski zahtjevi. Bez krzmanja, udovoljite pozivu vašeg naroda na promjene", poručio je Erdogan. Zbog prosvjeda i nemira u Egiptu Erdogan je odgodio svoj posjet Kairu sljedećeg tjedna, ali je kazao da dolazi u Egipat, čim se stanje smiri.

(Hina) xrt xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙