FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Dubravke Lošić u Umjetničkom paviljonu

Autor: agrb
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Izložbeni projekt "Palindromija/Između zemlje i neba" akademske slikarice Dubravke Lošić, kompozicija asamblaža koja se sastoji od njezinih prepoznatljivih ciklusa "Trkači" i "Ružičnjaci", otvorit će se 17. veljače u Umjetničkom paviljonu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Radovi iz ciklusa "Trkači", čija figuracija podsjeća na grčke panatejske igre, predstavljen je putem tridesetak panoa, nastajali su između 2007. i 2010. kao plod dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja proširenog pojma slike i različitih materijala, a "Ružičnjaci" (ciklus "Rozarij") obuhvaćaju dvadesetak panoa i nastali su prošle godine.

Dubravka Lošić jedna je od najzanimljivijih, najintrigantnijih i najuspješnijih umjetnica naraštaja koji je akademsko školovanje završio potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća, rekao je Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkog paviljona. U hrvatskom medijskom prostoru ona se izdvaja po individualnoj poetici i estetici te vrlo posebnoj individualnoj mitologiji, dodao je.

Vuković je ustvrdio kako se tom izložbom nastavljaju nastojanja Umjetničkog paviljona da predstavlja umjetničku generaciju koja je sada sazrijela, a kroz specifične projekte koji sažimaju sve ono što su ti umjetnici do sada radili.

Margarita Sveštarov Šimat, autorica predgovora koja je s umjetnicom napravila koncept i likovni postav izložbe, ustvrdila je da je taj izložbeni projekt instalacija i mapiranje prostora Umjetničkog paviljona, ali istodobno autografija i biografija same umjetnice.

Ciklusi "Trkači" i "Ružičnjaci", koji se u njezinu radu pojavljuju još iz osamdesetih, sada se pojavljuju kao velike instalacije ili potencirane i svečane inscenacije, napomenula je.

Po njezinim riječima, u "Palindromijama" Dubravke Lošić koje su alegorija i metafora današnjega svijeta i u kojima se sve između neba i zemlje uvijek ponavlja čitanjem s lijeva ili desna, odozgo ili odozdo, nalazimo veliku i dramatičnu sliku koja uznemiruje i pomiruje.

Dubravka Lošić (1964., Dubrovnik) završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1988. diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izlaže od 1983. na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstva, bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi i radi u Dubrovniku.

(Hina) xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙