FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba radova za arhitektonsko rješenje kampusa Borongaj

Autor: ipet
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Izložba 16 radova koji su sudjelovali na međunarodnom natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, među kojima je i prvonagrađeni rad "Park B" arhitekta Hrvoja Njirića i studija "njirić+arhitekti", otvorio je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Tako je MSU, po riječima ravnateljice Snježane Pintarić, ugostio izložbu o jednom projektu od velike javne važnosti. Natječaj i izložbu zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).

Da je projekt kampusa Borongaj doista "grandiozna ideja", kako je to rekao rektor Bjeliš, složili su se brojni ugledni uzvanici koji su se od samoga početka - odnosno od ideje o kampusu Borongaj, zauzimali da ona ne ostane samo "slovo na papiru".

To su večeras i opetovali - bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Stjepan Mesić podsjetio je da je kao vrhovni zapovjednik trebao donijeti odluku koji vojni objekti nisu perspektivni za vojsku od kojih je jedan bio i objekt na Borongaju pa je odlučio kako je najkvalitetnije rješenje da on bude predan sveučilištu što su, rekao je, njegovi predstavnici prihvatili objeručke.

Potpredsjednik Uzelac upoznao je nazočne s okolnostima vezanim uz Borongaj koje nisu poznate javnosti. Podsjetio je da su političku odluku o predaji bivše vojarne na Borongaju sveučilištu na netipičan način - preko noći - donijela trojica tadašnjih čelnika - predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i ministar znanosti Dragan Primorac. Uzelac je rekao da tada nije bio svjestan važnosti takve odluke kojom su, istaknuo je, presječeni brojni apetiti onih koji su taj prostor željeli vidjeti u nekoj drugoj namjeni. Čestitao je i zagrebačkoj gradskoj upravi koja je odmah prihvatila taj projekt kojim je, smatra, bivša vojarna Borongaj došla u prave ruke u pravo vrijeme.

Izrazivši zahvalnost svima koji su sačuvali oazu u istočnome dijelu grada i namijenili je obrazovnoj funkciji, ministar Fuchs posebice je pohvalio prorektora za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju i predsjednika međunarodnog ocjenjivačkog suda Bojana Baletića jer je temeljito pripremio natječaj. Fuchs smatra da ne treba dovoditi u pitanje realizaciju toga projekta već sustavno pripremati dokumentaciju da bi se osigurala sredstva kako iz strukturnih fondova Europske unije tako i iz državnoga proračuna.

Baletića je pohvalio i predsjednik UHA Hrvoje Hrabak jer je, kako je rekao, opovrgnuo kontroveze koje su pratile natječaj poput one da se studenti iseljavaju iz grada te da neće biti dovoljan izlazak na natječaj zbog kratkoće roka, dodavši da je natječaj dao izuzetan razvojno-avangardni projekt.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙