FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

STRASBOURG - Završetak hrvatskih pristupnih pregovora je na dohvatu i Zagreb ne smije posustati u dovršavanju preostalog posla na reformama i mjerilima za zatvaranje poglavlja, istaknuto je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu u raspravi o napretku Hrvatske. U raspravi su sudjelovali predstavnici svih političkih skupina, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u ime predsjedništva EU-a te povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Naš je cilj zaključiti pristupne pregovore do kraja našeg predsjedništva pod uvjetom da Hrvatska ispuni preostala mjerila za zatvaranje poglavlja. Vrlo smo blizu završetka, ali je preostalo još nekoliko teških poglavlja", rekao je Martonyi. "Hrvatska ne bi trebala štedjeti napore u ispunjavanju preostalih mjerila. Mi s naše strane računamo na potporu i suradnju svih zemalja članica, Europske komisije i Europskog parlamenta. Bitno je zadržati ovaj momentum kako bi se pregovori uspješno zaključili u lipnju", rekao je Martonyi. Fuele je u raspravi istaknuo da se "u potpunosti slaže s onima koji kažu da EU ne treba davati Hrvatskoj nikakav posebni popust, ali ni postavljati umjetne prepreke" za njezin pristup. Fuele je izrazio nadu da će zemlje članice moći donijeti odluku o završetku pristupnih pregovora ubrzo nakon što Komisija dade svoju ocjenu o ispunjavanju preostalih mjerila za zatvaranje poglavlja. Povjerenik je rekao da je završetak pregovora u lipnju "vrlo ambiciozan cilj koji je moguće dostići samo ako Hrvatska nastavi s iznimnim naporima na pravodobnom ispunjavanju preostalih zahtjeva".

SARAJEVO - Ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" kako tijekom borbe za obranu tog grada nije dopuštao nikakve zločine niti su oni počinjeni od strane pripadnika hrvatskih snaga te je izrazio uvjerenje kako će stoga i vukovarski branitelj Tihomir Purda morati biti pušten na slobodu. "Ja sam bio zapovjednik profesionalac koji niti je dopuštao činjenje zločina, a nije ni bilo nikakvih zločina s naše strane. Da je to tako bilo govore i podaci haaških istražitelja koji su pet godina radili na slučaju Vukovar i nisu našli nikakve zločine s naše strane", izjavio je Dedaković u intervjuu koji je u srijedu objavilo sarajevsko "Oslobođenje". Podsjetio je da nakon te istrage Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije tražio nikoga s hrvatske strane te je stoga šokantna informacija da je Purda sada uhićen zbog navodnih ratnih zločina. "On je živio tamo gdje se ratni napad dogodio, jednostavno je branio svoju kuću i svoju obitelj... On s tog položaja nije ni odlazio po Vukovaru a kamoli da je počinio ratni zločin", kazao je Dedaković za Purdu.

TRIPOLI - Četrnaest ozlijeđenih u sukobima prosvjednika i policije u Bengaziju, najava oslobađanja 110 članova zabranjene organizacije i "Dan gnjeva" za četvrtak u naftom bogatoj Libiji govore da afričkog čelnika s najduljim stažem neće mimoići duh pobune pušten iz boce u Tunisu koji se širi arapskim svijetom. U utorak su se u Bengaziju s policijom i Gadafijevim pristašama sukobili prosvjednici koji su tražili oslobađanje odvjetnika koji je branio obitelji zatvorenika ubijenih 1996., u pucnjavi u zatvoru Abu Salim u Tripoliju. Prema bolničkim izvorima 14 je osoba ranjeno, prenio je privatni dnevnik list Kurina. Policija je noću na srijedu u Bengaziju rastjerala prosvjednike koji su naoružani kamenjem i zapaljivim bombama palili vozila, javlja Reuters. Međutim, državna televizija prenijela je snimke proGadafijevih skupova održanih u libijskim gradovima (Sirta, Sebha, Tripoli). U mogućem ustupku prosvjednicima Libija je najavila da će kasnije u srijedu iz zatvora Abu Salim pustiti 110 članova zabranjene militantne skupine Libijska islamska borbena skupina. Oni su zadnji zatvorenici iz te skupine pošto su mnogi oslobođeni od prošle godine kada se njihov vođa odrekao nasilja.

JERUZALEM - Izrael je ojačao vojnu suradnju s Egiptom omogućujući razmještanje egipatskih postrojbi na poluotoku Sinaj radi čuvanja plinskih instalacija i plinovoda, piše u srijedu dnevnik Yediot Aharonot. Službe premijera Benjamina Netanyahua i ministarstva obrane odbile su dati komentar. Po pisanju dnevnika, egipatskim postrojbama Izrael će dopustiti stacioniranje u Sinaju na ograničeno razdoblje dok ne uspiju svladati revolt lokalnih beduinskih plemena. Egipatski potpredsjednik Omar Sulejman, kako piše Yediot, navodno je zatražio od Izraela na početku prosvjeda u Egiptu da dopusti egipatskim vojnicima, njih 3500, da uđu u Sinaj radi zaštite rezidencije Hosnija Mubaraka u Šarm el-Šeiku, ljetovalištu na Crvenom moru, i službene zgrade u Rafahu, gradu na granici između Egipta i Pojasa Gaze. Izrael je djelomično odgovorio na taj zahtjev dajući zeleno svjetlo ulazu u Sinaj dvaju egipatskih bataljuna, to jest manje od 700 vojnika, ističe Yediot Aharonot.

TEHERAN - Vođe iranske oporbe Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi pozvali su vladu da "posluša narod" u dvjema izjavama koje je u srijedu objavilo nekoliko internetskih stranica oporbe, dok je u vladajućim krugovima sve više zahtjeva za njihovim kažnjavanjem. Nekoliko tisuća osoba suprotstavilo se zabrani vlade i prosvjedovalo u ponedjeljak u Teheranu na poziv Musavija i Karubija, uzvikujući slogane protiv vlasti. Dvije osobe ubijene su a nekoliko ranjeno. Brojne prosvjednike uhitile su snage reda. U srijedu je izbio i sukob između pristaša i protivnika iranske vlade na pogrebu jedne od žrtava protuvladinih prosvjeda održanih u ponedjeljak. Sane Zaleh ubijen je tijekom oporbenih prosvjeda, a mučenikom su ga proglasili i pristaše i protivnici Ahmadinedžadove vlade koji se uzajamno optužuju za njegovu smrt.

NEW DELHI - Indijski premijer Manmohan Singh izjavio je u srijedu da će ostati na dužnosti i nastaviti reforme odbacivši tvrdnje da ga je oslabio niz korupcijskih skandala koji potresaju vladu. Navodi da bi vlada mogla izgubiti do 39 milijardi američkih dolara prihoda pošto su tvrtke kupile po niskim cijenama licence za mobilnu telefoniju u zamjenu za provizije, paralizirali su rad parlamenta, poljuljale vladajuću koaliciju i pogodile indijsko tržište. "Što god govorili neki ljudi, da smo klimava vlada, da sam ja oslabljeni premijer, mi naš posao shvaćamo ozbiljno", rekao je Singh (78). "Nikad nisam osjećao da bih trebao podnijeti ostavku jer imam posao koji treba obaviti...", rekao je Singh. Posljednja sjednica parlamenta bila je prekinuta zbog prosvjeda oporbe koja traži istragu skandala s mobilnom telefonijom. Strani ulagači povukli su stotine milijuna dolara s indijske burze od početka godine, dok su izravna strana ulaganja pala tri godine za redom, s 2,9 posto BDP-a u 2008./2009. na oko 1,8 posto BDP-a u 2010./2011. Međutim, Singh smatra da na to nisu utjecali korupcijski skandali.

BERLIN - Usprkos prosvjedima oponenata, konvoj s radioaktivnim otpadom krenuo je rano ujutro u srijedu iz Karlsruhea prema mjestu skladištenja na sjeveroistoku Njemačke, objavila je policija. Snage reda ranije su uklonile stotine mirnih prosvjednika koji su zauzeli željezničku prugu. Približno 350 osoba stavljeno je u pritvor, objavila je policija. Konvoj s pet posebnih kontejnera "Castor", dug 80 metara sa 60 tona otpada među kojim plutonija i urana, trebao bi doći do nuklearne centrale Lubmin, blizu Greifswalda. Njegov dolazak nakon 900 km predviđa se za četvrtak. Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u nekoliko njemačkih gradova protiv prijevoza tog nuklearnog otpada. Otpad potječe iz radova provedenih između 1971. i 1990. u pokusnom centru za obradu nuklearnog otpada.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙