FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brzojav sućuti ministra Mesića obitelji Bednjanec

Autor: tkol
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - U povodu smrti uglednog hrvatskog strip autora Ivice Bednjanca, ministar kulture Jasen Mesić u svoje osobno ime kao i ime ministarstva kojem je na čelu uputio je izraze sućuti obitelji Bednjanec, njegovim kolegama iz matičnoga strukovnog društva te brojnim štovateljima.

Autor antologijskih dječjih crtanih likova poput Durice, Jasne i Genija, te kreator velikog hita "Nježni sport", svojevrsnog njegova zaštitnog znaka, imao je plodonosan umjetnički život koji je dijelio između stripovskog, pjesničkog, humorističkog izražavanja, a bavio se i pisanjem scenarija. Kao samostalni umjetnik i aktivni član ULUPUH-a od 1967. godine, Bednjanec je svojom širinom djelovanja i ljudskom dobrotom u mnogim prilikama djelovao kao važan i vrijedan pokretač mnogih akcija.

Kao strip crtač ostavio je brojan strip opus, preko 2000 tabli stripa, značajnim dijelom namijenjen najmlađem čitateljskom uzrastu, a mnoge su generacije odrastale prateći u Modroj lasti njegove popularne serijale "Lastan" i "Osmoškolci i genije".

Za svoj rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima se ističu one sa Salona stripa u Vinkovcima: Grand Prix (1988.) i Nagrada za životno djelo (1997.), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske.

Zadržavajući u sjećanju njegov doprinos hrvatskoj kulturi, zadugo ćemo pamtiti njegov entuzijazam te društvenu brigu i trud prema unaprjeđenju popularne kulture i stripa, stoji u brzojavu sućuti ministra kulture Jasena Mesića.

(Hina) xpp/xkt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙