FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD donira 13 Humveeja hrvatskim Oružanim snagama

Autor: aspa
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Ministar obrane Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj James B. Foley potpisali su danas Ugovor o donaciji vojne opreme i vozila Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, a riječ je o 13 višenamjenskih lakih oklopnih vozila tipa "Humvee 1115" sa svom pripadajućom komunikacijskom i drugom opremom u vrijednosti od pet i pol milijuna dolara.

Ministar Božinović nakon potpisivanja zahvalio je Vladi SAD-a i rekao da je strateško partnerstvo SAD-a i Hrvatske došlo do izražaja na sastanku koji je nedavno imao s američkim ministrom obrane te da ulazi u fazu provedbe.

Ova donacija je samo jedan od vidova naše sve sadržajnije suradnje, dodao je. Naglasio je da je riječ o oklopnim vozilima koje koriste naše trupe u Afganistanu u misiji ISAF, a vozila za koje je danas potpisan ugovor koristit će se u Hrvatskoj za obuku čime će se podići razina obuke naših vojnika u Afganistanu. Napomenuo je da ova laka oklopna vozila, njih 30, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga već koriste u misiji ISAF, a da će ovih 13 uskoro doći u Hrvatsku.

Već sljedeći kontingent pripadnika naših OS biti će uvježban u obučnom središtu u Požegi za korištenje tih vozila, što će bitno pojednostaviti i i pojeftiniti troškove jer su se naši vojnici morali uvježbavati izvan Hrvatske, rekao je ministar.

Američki veleposlanik Foley izrazio je zadovoljstvo što je američka vlada donirala vozila i opremu te rekao da će obuka na ovim vozilima uštedjeti novac, ali i da će Humveeji postati sastavni dio hrvatskih Oružanih snaga. Potvrdio je riječi ministra Božinovića da su SAD i Hrvatska strateški partneri te saveznici u NATO-u.

Duboko smo predani međusobnoj sigurnosti, zajedno smo u Afganistanu i drugdje zato što razumijemo da smo u globaliziranom svijetu suočeni s globalnom prijetnjom. SAD razumije da je središnje mjesto naše odgovornosti, kao saveznika s Hrvatskom, učiniti sve što možemo kako bismo pomogli i podržali modernizaciju hrvatske vojske, istaknuo je.

U zadnjih nekoliko godina osigurali smo oko 15 milijuna dolara za razne oblike vojne pomoći, rekao je Foley dodavši da američka strana jako cijeni profesionalizam i mogućnosti hrvatskih OS.

(Hina) xaš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙