FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva časnica HRM-a u mirovnoj operaciji "Atalanta"

Autor: aspa
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Poručnica bojnog broda Darija Gvozdenčević upućena je danas u Zapovjedništvo pomorske operacije Europske unije „Atalanta“ u Northwoodu u Velikoj Britaniji, kao prva časnica Hrvatske ratne mornarice u toj mirovnoj misiji, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Time se nastavlja aktivno sudjelovanje pripadnika HRM-a u prvoj pomorskoj operaciji Europske unije koja je pokrenuta za zaštitu programa pomoći Somaliji u hrani te borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama, dodaje se.

Poručnica bojnog broda Darija Gvozdenčević rođena je 31. listopada 1975. godine u Zagrebu gdje je po završetku srednje škole upisala studij Elektrotehnike i računarstva. Nakon tri godine studija odlazi u SAD i završava četverogodišnju Mornaričku akademiju „Annapolis“, gdje je bila među najboljima u klasi, te stekla zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike, ističe MORH.

Osim toga, završila je u Hrvatskoj ratnoj mornarici temeljnu i naprednu časničku školu, ispit za samostalno obnašanje dužnosti Zapovjednika oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači te Vojno-diplomatsku školu u Zagrebu. Poručnica Gvozdenčević do sada je obnašala dužnosti zapovjednice oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači "Kralj Dmitar Zvonimir", bila je časnica za međunarodnu vojnu suradnju u Odjelu za međunarodne odnose zapovjedništva HRM. Trenutno se nalazi na dužnosti časnice za NATO i PfP u istom Odjelu zapovjedništva HRM.

U Zapovjedništvu operacije „Atalanta“ poručnica Gvozdenčević boravit će sedam mjeseci, a osim nje u toj operaciji, na brodu Španjolske ratne mornarice „Patino“, od 30. studenog 2010. do 05. lipnja 2011. godine sudjeluje i časnik Hrvatske ratne mornarice poručnik fregate Stipe Skelin.

Do sada je u operaciji "Atalanta", od srpnja 2009. godine, sudjelovalo osam časnika HRM-a, priopćio je danas MORH.

(Hina) pp/aš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙