FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Inicijativa za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici

Autor: vhor
KARLOVAC, 15. veljače 2011. (Hina) - "Inicijativa za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici“ (IPS), u kojoj su karlovački srpski intelektualci, najavila je danas na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu da osniva udrugu s ograncima diljem Hrvatske, a glavni joj je cilj, kako je rečeno, demokratizirati autokratske odnose među čimbenicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Slijede pripreme za izbore županijskih, gradskih i općinskih vijeća nacionalnih manjina, planiranih za lipanj ove godine.

Dvojica Karlovčana, novinar Milan Jakšić i veleučilišni profesor Stevan Banjanin, naglasili su da ne kane osnovati političku stranku, već putem udruge mijenjati ozračje i vijeća srpske nacionalne manjine otvarati najrazličitijim interesima i skupinama. Za sada će IPS organizirati tematske tribine i tiskovne konferencije, najavili su.

Vezanje Srpskoga narodnog vijeća uz jednu političku stranku (SDSS) nije dobro, rekli su tumačeći razloge osnutka inicijative članovi Jakšić i Banjanin. Svjesni su, kako kažu, da će ih optužiti da žele razbiti srpsku nacionalnu zajednicu, jer garnitura okupljena oko SNV-a to čini, ističu, svakomu tko pokuša reći nešto protiv njih.

Kako su rekli, brisanjem dopunskog prava glasa prednost se daje SDSS-u pred svakom drugom političkom opcijom Srba u Hrvatskoj, kazao je Jakšić i upitao: „Kako to da svim manjinama u Hrvatskoj odgovara dopunsko pravo glasa osim srpskoj manjini?“ Ustvrdivši da su time Srbi dovedeni u obespravljen položaj u odnosu na ostale manjinske zajednice, dodao je da je to zato što "SDSS uporno nastoji realizirati izborne privilegije samo za sebe".

Jakšić smatra da prednosti "izlaženja iz geta" i nema, kako u SDSS-u tumače prijelaz srpskih lista iz zasebne u opću izbornu zonu, jer "SDSS zna da to njima kao stranci i pojedincima koristi znatno više nego srpskoj manjinskoj zajednici u cjelini".

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙