FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa "Akademska solidarnost" protiv prijedloga zakona iz visokog školstva

Autor: mbur
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Inicijativa "Akademska solidarnost" danas je ponovno odbacila tri zakonska prijedloga iz visokog školstva, naglasivši kako se prijedlozi zakona o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju "pišu za institucije EU i nedemokratske centre moći u sveučilišnoj i znanstvenoj zajednici a ne za njezine članove".

Na konferenciji za novinare Inicijative, kojoj se izjavom podrške pridružilo i dvadesetak nastavnika Sveučilišta u Zadru, profesorica Lada Čale Feldman kazala je kako u nedostatku argumenata Ministarstvo znanosti proizvodi iluziju konsenzusa oko izrade zakonskih prijedloga.

"Pojavljuju se iznuđene podrške dijela ravnatelja instituta (bez konzultacije sa zaposlenima), rektorskog zbora (čiji članovi nastupaju bez rasprave na matičnim fakultetima) i studentskih predstavnika (čija zastupnica nema legitimitet", kazala je Čale Feldman.

Upozorava kako javnost nije vidjela temeljitu analizu slabosti zakona koji su na snazi te da se "tajnoviti rad i strogo povjerljive odluke nezakonito osnovanih povjerenstava apsurdno nazivaju 'drugim krugom javne rasprave'".

Nedopustivim drži da se stavovi o nacrtima zakona niza institucija (HAZU, Sveučilište u Zagrebu, Vijeće Filozofskog fakulteta, Pravni fakultet i dr.) uporno ignoriraju i nazivaju "otporom pojedinaca i skupina".

Zadarski nastavnici koji su se pridružili Inicijativi nedopustivim drže da se "onemogućuje zastupljenost Sveučilišta u Zadru i drugih institucija u pojedinim tijelima koja rade na tekstu zakona, a kao što je to slučaj s prosudbenom skupinom za zakon o znanosti".

Na upit koliko inicijativa ima potpisa potpore, Čale Feldman je odgovorila kako ih ima dovoljno za poziv na štrajk, dodajući kako je štrajk ipak krajnja metoda. Zauzela se za analizu postojećih zakona kako bi se mogla graditi načela za izradu novih, te kao primjer relevantne javne rasprave navela tribinu o strategiji razvoja znanosti od 27. siječnja, na kojoj je sudjelovalo oko 400 akademskih radnika i studenata s raznih sveučilišta i instituta.

Predstavnik Uprave Filozofskog fakulteta prodekan Borislav Mikulić također kaže da je štrajk tek krajnje sredstvo, napominjući da se situacija s otporom prema zakonima ne može uspoređivati sa studentskim prosvjedima. Mikulić je kazao kako ima neformalna saznanja da se u povjerenstvima za izradu zakona ne vode zapisnici, dodajući kako to nije proceduralan prigovor već se radi o etički upitnom radu.

Inicijativu su podržali i Hrvatsko filozofsko društvo te Plenum Filozofskog fakulteta.

(Hina) xmb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙