FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama ohrabruje prosvjednike u Iranu

Autor: dhai
ZAGREB/WASHINGTON, 15. veljače 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da bi mirni prosvjedi, poput onih koji su doveli do pada vlade u Egiptu, trebali biti dopušteni i na ulicama Irana.

Umjesto toga, iranski režim koji se pravio da slavi svrgavanje predsjednika Hosnija Mubaraka u Egiptu, naređuje da se puca i premlaćuje Irance koji isto kao Egipćani žele miroljubivo izraziti svoje mišljenje, rekao je Obama na konferenciji za tisak u Bijeloj kući. Američki je predsjednik istakao da je ono što je istina u Egiptu, također trebala biti istina u Iranu.

Deseci tisuća Iranaca okupili su se u ponedjeljak u Teheranu na oporbenom mitingu u znak solidarnosti s narodnom pobunom u Egiptu. U sukobima oporbenih prosvjednika sa snagama sigurnosti jedna osoba je ubijena a deseci su ozlijeđeni.

Kritizirajući vlasti u Teheranu zbog represije prema oporbenim prosvjednicima, Obama je istodobno pohvalio vojne vlasti u Egiptu, zbog suzdržanosti u vrijeme narodne pobune i upućivanju "pravih signala" o kretanju prema demokraciji nakon desetljeća autokracije u Kairu.

On je ohrabrio Irance da ustraju u zahtjevima za većim slobodama i demokratskom vlasti.

"Nadam se i očekujem da ćemo vidjeti kako narod Irana ima hrabrosti da izrazi svoje težnje za većim slobodama i reprezentativnijom vladom", istakao je Obama.

Iranske demonstracije podsjetile su na masovne prosvjede koje su potresale tu zemlju nakon lažiranih predsjedničkih izbora 2009. godine. Oporbeni republikanci oštro su kritizirali Obamu da u to vrijeme nije dovoljno pomogao iranskoj oporbi.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙