FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD vidi interes Izraela i Arapa u obuzdavanju Irana

Autor: akoz
HERZLIYA, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Izrael i arapske zemlje imaju zajednički interes u obuzdavanju nuklearnog programa Irana a na to prosvjedi u Egiptu protiv predsjednika Hosnija Mubaraka nisu utjecali, ocijenio je viši diplomat SAD-a u srijedu.

Mogućnost Mubarakovog pada izazvala je zabrinutost u Izraelu koji Kairo vidi kao važan bedem bliskoistočnih sila koje se pribojavaju uspona Irana i njegovog nuklearnog programa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je na opasnost islamističke revolucije u iranskom stilu u slučaju da egipatsko Muslimansko bratstvo nadvlada u Egiptu.

Alexander Vershbow, pomoćnik za međunarodne sigurnosne odnose ministra obrane SAD-a, rekao je da je Washington tražio red i reforme u Egiptu ali da ne predviđa šire strateške promjene.

"Iranska prijetnja stvorila je jedinstvenu priliku. Po prvi puta od osnivanja države Izrael izraelski i arapski nacionalni interesi sjedinjeni su koliko nikad ranije a na temelju uvjerenja kojeg dijele da se iranskom utjecaju treba suprostaviti i obuzdati ga", rekao je na konferenciji u Herzliyi, godišnjem izraelskom forumu posvećenom sigurnosti.

"Stanje u Egiptu nije promijenilo tu temeljnu geopolitičku stvarnost", ocijenio je.

Vershbow je također rekao da će SAD osigurati da Egipat poštuje mir s Izraelom tijekom razdoblja tranzicije. "Snažna egipatska vojska, poduprta snažnim obrambenim odnosima sa Sjedinjenim Državama, može biti snaga umjerenosti i nastavka potpore mirovnom sporazumu s Izraelom dok je Egipat u tranziciji".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙