FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stojićeva obrana: nije bilo plana stvaranja velike Hrvatske

Autor: spuc
ZAGREB/DEN HAAG, 15. veljače 2011. (Hina) - Obrana bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne Brune Stojića poručila je u utorak u završnim riječima na haaškom suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH da plan stvaranja tzv. velike Hrvatske nije postojao i da je Herceg-Bosna stvorena kako bi se zaštitila prava Hrvata u BiH.

Podsjetivši da je tužitelj svoj predmet postavio na osnovi teze o podjeli Bosne i stvaranja "velike Hrvatske", Stojićev branitelj Karim Khan upitao je: "Je li to istina?" i odgovorio: "Kad se ta teorija, koje se tužitelji drže kao pijani plota, usporedi sa stvarnošću dokaznog materijala, onda kažemo: Ne!"

Khan je podsjetio da je početak rata na području BiH donio napade JNA na susjednu Hrvatsku te napad na Hrvate u mjestu Ravnu kojima nitko nije pomogao. "To je dovelo do osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne", poručio je Khan, "a ne, kao što to tvrdi tužiteljstvo, udruženi zločinački plan o podjeli Bosne radi pripajanja dijela njezina teritorija Hrvatskoj."

"Hrvati su htjeli osigurati svoja prava - a to nije samo po sebi zločin", kazao je.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. Tužiteljstvo je u svojim završnim riječima ovaj tjedan poručilo da je dokazalo umiješanost optuženika u udruženi zločinački pothvat cilj kojega je bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne te njezino pripajanje Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske". Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, po tužiteljima, bio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je cijeli projekt progona i pokušaja podjele Bosne proveden u tijesnoj suradnji čelnika Herceg-Bosne i službenog Zagreba.

Da je doista postojao dogovor Tuđman-Milošević o podjeli Bosne, ta država danas ne bi ni postojala, kazao je Khan, ocijenivši upravo postojanje BiH najvećim dokazom nepostojanja plana o njezinoj podjeli. Khan smatra da tezu tužiteljstva o dogovoru o podjeli pobija i činjenica da su se Hrvati i Srbi na teritoriju BiH nastavili sukobljavati, kao i da je 80 do 90 posto oružja i goriva za muslimane dolazilo preko hrvatskih teritorija te da je Armija BiH imala u Zagrebu i Splitu pozadinske odjele.

Khan je Stojića opisao kao osobu koja je bila osjetljiva na patnje svih u ratu u BiH, o čemu su govorili i svjedoci muslimani, od kojih je jedan čak rekao da je "došao svjedočiti u korist osobe koja je pomogla mom narodu", citirao je Khan. Stojić, po svjedocima, uključivo i strane, nije pokazivao ni diskriminatorne, ni protumuslimanske osjećaje, kazao je Khan. Stojića su svjedoci opisali kao osobu koja se jednako družila i s Hrvatima i sa Srbima i s Bošnjacima, on je promicao muslimane na više dužnosti, kazao je njegov branitelj.

"Je li on najobičniji rasist kojeg pokreće mržnja i arogancija ili je on drukčiji čovjek?", upitao je Khan i pozvao sudsko vijeće da iskaze svih tih svjedoka ocijeni istinitima.

"Ni jedan od dokaz ne ide u prilog tezi o krivnji Brune Stojića", zaključio je Karim Khan.

Stojićeva braniteljica Senka Nožica odbacila je kao neprihvatljive završne riječi tužitelja u kojima su šestorica optuženika uspoređena s nacistima, ocijenivši tužiteljsku završnu riječ "paradom s ciljem izazivanja efekta".

Prije Stojićeve obrane završne riječi dovršio je Prlićev branitelj Michael Karnavas koji je iznio pregled dokaza u prilog oslobađanja odgovornosti njegova branjenika od svih točaka optužbe za koje ga tereti tužiteljstvo.

"Dr. Jadranko Prlić nevin je i treba ga pustiti na slobodu", rekao je Karnavas i poručio da "ne postoji dokazni materijal protiv njega".

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙