FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kruger: I Pušić odgovoran za zločine

Autor: spuc
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Tužiteljstvo je tijekom haaškog suđenja šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH dokazalo i krivnju voditelja ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića za ratne zločine, kazao je u četvrtak u završnim riječima u Den Haagu tužitelj Pieter Kruger.

"Dokazano je izvan razumne sumnje njegovo članstvo u udruženom zločinačkom pothvatu te je kazneno odgovoran za djela koja mu se stavljaju na teret", rekao je Kruger.

Pušićeva obrana na suđenju nije izvodila dokaze jer je smatrala da za tim nema potrebe jer vjeruje da tužitelji nisu dokazali optužbe protiv njega. Pušić ovog tjedna nije u sudnici zbog zdravstvenih razloga, no tužitelj je izrazio nadu da on svejedno može pratiti postupak.

Osvrnuvši se na završni podnesak obrane tužitelj je odbacio tezu obrane da je Pušić, kao šef komisije za razmjenu zarobljenika, bio osoba koja je imala samo administrativno-tehničke ovlasti.

"Njegova je odgovornost više razine", ustvrdio je Kruger.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙