FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30

Autor: dger
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u neslužbenom posjetu BiH, posjetio je u ponedjeljak prije podne Glazbenu akademiju u Sarajevu gdje se sastao sa studentima i profesorima. Tom je prigodom podsjetio kako ga za BiH i Sarajevo te glazbene umjetnike iz te zemlje vežu mnoge drage uspomene koje potvrđuju kako i glazba može biti važna spona među ljudima i prenositelj dobrih poruka. Hrvatski je predsjednik zaželio da i ovaj njegov posjet bude doživljen kao susret prijateljstva i nastavka neraskidive suradnje Hrvatske i BiH, Zagreba i Sarajeva te glazbenih akademija koje djeluju u dvije države. Dekan sarajevske Glazbene akademije Ivan Čavlović zahvalio je predsjedniku Josipoviću na posjetu, istaknuvši njegovu ulogu u jačanju pomirenja i povjerenja u susjedstvu. Hrvatskom će predsjedniku tijekom dana u Sarajevu biti uručena nagrada "Sloboda" za 2010. godinu koju mu je dodijelio Međunarodni centar za mir.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Nizozemskoj, u okviru kojeg će se sastati s domaćinom, nizozemskim ministrom vanjskih poslova Urijem Rosenthalom, priopćio je u ponedjeljak MVPEI. Ministar Jandroković sastat će se u utorak u Den Haagu s predsjednikom nizozemskog Senata Reneom van den Lindenom, a predviđen je i sastanak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom. U srijedu, drugog i završnog dana posjeta Nizozemskoj, Jandroković će se sastati s domaćinom Urijem Rosenthalom, a nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

LJUBLJANA - Tisuće slovenskih televizijskih pretplatnika uz granicu s Italijom od sredine prošlog tjedna ne mogu gledati slovenske televizijske programe nakon početka njihova emitiranja na novom kanalu koji omogućava bolje širenje digitalnog signala, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji. Slovenci u pograničnom području ostali su od prošle srijede bez signala slovenskih televizija, jer kanal na kojemu one emitiraju nezakonito koriste talijanske postaje, no nije riječ o novoj pojavi. "Već se godinama zgražamo nad postupcima Talijana koji nezakonito koriste naše frekvencije, razlika je u tome što su naši pretplatnici prije imali smetnje u primanju programa, dok u digitalnoj tehnologiji ostaju potpuno bez slike ili im se na ekranu pojavljuju talijanski programi", rekao je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" Miran Dolenec, ravnatelj Odašiljača i veza Slovenske radio-televizije. "Italija krši plan o korištenju frekvencija, dogovoren na međunarodnoj razini, te koristi za emitiranje i frekvencije koje su dodijeljene Sloveniji", kazao je Dolenc. Slovenski mediji navode da Slovenija ni ranijih godina nije mogla riješiti slične sporne slučajeve, jer se Italija u dodjeli televizijskih i radio-frekvencija ravna po vlastitim propisima koji nisu usklađeni s međunarodnim i europskim dogovorom o raspodjeli i korištenju frekvencija.

TUNIS - Visoka predstavnica EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton doputovala je u ponedjeljak u Tunis kako bi pružila potporu Europske unije procesu tranzicije u toj zemlji i razgovarala o načinima za zaustavljanje priljeva ilegalnih tuniskih emigranata u Europu. Ashton bi, prema najavama, trebala razgovarati s tuniskim premijerom Mohamedom Ganušijem te se sastati s predsjednicima povjerenstava za političke reforme i istragu o zloporabi i korupciji u vrijeme režima Ben Alija koji je svrgnut s vlasti prije točno mjesec dana. Ashton će provjeriti stanje na terenu, rečeno je u Bruxellesu, a EU razmišlja kako pomoći Italiji da zaustavi iskrcavanje ilegalnih tuniskih emigranata na svoj otok Lampedusu. Visoka predstavnica će u Tunisu razgovarati i o visini pomoći EU-a radi poticanja tuniske gospodarske djelatnosti.

RIM - Tunis i Italija "imaju zajednički interes da zaustave ilegalno useljavanje", pošto se u zadnjih pet dana oko 5.000 ilegalnih tuniskih emigranata iskrcalo na talijanski otočić Lampedusu, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova polazeći u ponedjeljak u kratak posjet tom području. "Vjerujem da Tunis i Italija imaju zajednički interes da zaustave ilegalno useljavanje i Italija može puno ponuditi Tunisu", rekao je Franco Frattini, a prenijela talijanska agencija Ansa. Ministar je spomenuo "logističku pomoć u opremanju redarstvenih snaga i slanje znatnih sredstava, pomorskih i kopnenih, za nadzor tuniske obale". "Sve dosad, ophodnje na sjevernoafričkoj obali uspješno su djelovale i želimo nastaviti takvu praksu koja je do prije mjesec dana bila zaustavila ilegalno useljavanje", istaknuo je Frattini.

SANA - Stotine protuvladinih prosvjednika sukobile su se u ponedjeljak s pristašama jemenskog predsjednika južno od glavnog grada Sane. Prosvjednici i predsjednikovi pristaše međusobno su se gađali kamenjem, a policija je pucala u zrak, rekli su očevidci. Međutim, policija nije uspjela smiriti gomilu u industrijskom gradu Tiazu. Policija se rasporedila između petstotinjak protuvladinih prosvjednika i stotinjak pristaša predsjednika Alija Abdulaha Saleha kako bi spriječila sukobe. Protuvladini prosvjedi dobili su zamah zadnjih tjedana, na kojima bi se okupilo i više desetaka tisuća ljudi. Saleh je rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013., obećavši da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

KAIRO - Internetski aktivisti, začetnici egipatske pobune kojom je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, razgovarali su s predstavnicima vojske koja će voditi zemlju do izbora o demokratskim reformama pošto je raspušten parlament i suspendiran ustav, objavili su u ponedjeljak. Aktivisti su na internetskim stranicama izvijestili da će vojska predložiti dopune ustava u idućih desetak dana i u roku od dva mjeseca raspisati referendum na kojem će se narod o njima izjasniti, u skladu sa zahtjevima prosvjednika. Vrhovno vojno vijeće u nedjelju je objavilo da "preuzima vodstvo zemlje u idućih šest mjeseci sve do provedbe parlamentarnih i predsjedničkih izbora". Vael Gonim, mladi informatičar koji je postao zaštitinim znakom prosvjeda, te bloger Amr Salama objavili su na internetskoj prodemokratskoj stranici bilješku "Sastanak s vrhovnim vijećem oružanih snaga". "Vojska je potvrdila da ne želi vladati Egiptom i da budućnost Egipta leži u civilnoj vlasti", napisali su.

KAIRO - Vojna policija i vojnici okružili su u ponedjeljak četrdesetak egipatskih prosvjednika koji su se okupili na trgu Tahrir u Kairu i zatražili da napuste trg. "Okružila nas je vojna policija. Ne znamo što da učinimo", izjavio je jedan od prosvjednika za Reuters dodajući da je vojni časnik rekao da imaju jedan sat da isprazne trg ili će biti uhićeni. Promet trgom odvija se relativno normalno. Vojska je u nedjelju priopćila da poštuje zahtjeve prosvjednika, čija su masovna okupljanja na kraju ipak uspjela dovesti do ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka, ali ih je pozvala da se vrate kući i tako omoguće normalizaciju svakodnevnog života.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙