FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo XXII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Autor: ipet
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Promicanje interdisciplinarnosti bit će jedna od važnih tema XXII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera, koji je večeras počeo u zagrebačkome hotelu Four Points by Sheraton Panorama u organizaciji Hrvatskoga kemijskog društva (HKD) i Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI).

Skup je okupio brojne ugledne domaće i inozemne znanstvenike, njih oko pola tisuće, koji će predstaviti te razmijeniti iskustva i stajališta o znanstvenim i stručnim djelatnostima iz područja kemije, kemijskog inženjerstva i srodnih znanstvenih disciplina pri čemu će, kako je rečeno, naglasak biti na interdisciplinarnosti te primjeni znanosti u razvoju naprednih materijala, zaštiti okoliša i razvoju održivih tehnologija.

Predsjednik HKD-a Vitomir Šunjić rekao je da ozračje skupu daje proslava nekoliko važnih obljetnica za hrvatsku kemiju - 85 godina časopisa Croatica Chemica Acta, 60 godina časopisa Kemija u industriji te 25 godina časopisa Chemical and Biochemical Engineering Quarterly.

Pozdravljajući domaćine i sudionike predsjednik Europske federacije za kemijsko inženjerstvo Richard Darton napomenuo je da se skup održava u međunarodnoj godini kemije u kojoj je posebna pozornost posvećena važnim temama današnjice - energiji, hrani te zaštiti voda i okoliša.

Iako kemiji pripada jedno od najuglednijih mjesta u hrvatskoj znanosti ipak se, istaknuo je predsjednik HDKI -ja Branko Tripalo, struka pokušava marginalizirati a ona je, primjerice, izdavanjem priznatih stručnih časopisa zaslužna za održavanje tehničkog jezika.

Među ostalim, potporu radu skupu i njegovu važnost izrazili su i prorektorica za istraživanje i tehnologiju Svečilišta u Zagrebu Melita Kovačević te ravnatelj Uprave za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Hrvoje Meštrić koji je istaknuo važnu ulogu društva u promicanju znanosti.

U programu skupa najavljeno je i predavanje dobitnice Nobelove nagrade za kemiju za 2009. godinu Ade E. Yonath pod nazivom "The amazing ribosome, itstiny enemies and hints about its origin", a u njegovu sklopu postavljena je izložba znanstvene i tehničke opreme na kojoj su različite kemijske tvrtke predstaviti svoje proizvode.

Skup se kontinuirano, svake dvije godine, u Zagrebu održava od 1969. uz sudjelovanje inozemnih stručnjaka i znanstvenika i od početka je mjesto na kojemu su se prikazivala znanstvena postignuća ostvarena tijekom dvije godine na sveučilištima, javnim znanstvenim institutima i u industriji, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u vodećim znanstvenim institucijama u svijetu.

Uz predsjednika Republike Ivu Josipovića i hrvatsku Vladu, jedan od pokrovitelja skupa kemičara i kemijskih inženjera je Sveučilište u Zagrebu.

(Hina) xipet ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙