FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BERLIN - Deset je osoba poginulo u sudaru putničkog i teretnog vlaka u subotu navečer na istoku Njemačke, a četrdesetak je ozlijeđenih od kojih najmanje deset teško, novi su podaci o željezničkoj nesreći koje je iznijela policija iz Magdeburga. Sudarili su se putnički pokrajinski vlak HarzElbeExpress i teretni vlak blizu grada Oschersleben u području Magdeburga nakon 22.30. Prema vatrogasnim i policijskim izvorima teško je ozlijeđeno između deset i dvadeset osoba, a dvadesetak lakše. Svih četrdesetak ozlijeđenih prebačeni su u bolnice, rekao je policijski glasnogovornik. Vlak je izletio s tračnica i pao bočno, a vatrogasci su opovrgnuli prve policijske informacije da je izbio požar nakon sudara. Više od 150 vatrogasaca, policajaca i spasilaca raspoređeno je na mjestu nesreće. "Uzroci nesreće još su nepoznati", rekao je Joerg Puchmueller, glasnogovornik za regiju Sjeveroistok grupe Veolia, koja upravlja linijom HEX. I teretni vlak pripada privatnom poduzeću.

KAIRO - Najmanje 102 osobe, od kojih 33 u subotu, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski prosvjedi, objavili su u nedjelju sigurnosni i medicinski izvori, dok se kaos i prosvjedi nastavljaju unatoč policijskom satu. Prethodni su podaci govorili o 92 poginule osobe. Nadahnuti tuniskim prosvjedima koji su srušili omrznutog predsjednika, deseci tisuća Egipćana prkosili su u subotu navečer policijskom satu petog dana prosvjeda protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka koji odbija otići s vlasti. Od utorka su 102 osobe ubijene, uglavnom civili, objavili su sigurnosni i medicinski izvori, a tisuće su ozlijeđene. Unatoč policijskom satu tisuće ljudi u subotu navečer bile su na ulicama Kaira i u drugim gradovima i nastavili su se sukobi sa sigurnosnim snagama koje su rastjerivale prosvjednike suzavcem i gumenim metcima. Pod pritiskom je Mubarak imenovao prvi put potpredsjednika, smijenio vladu i najavio nove mjere demokracije. Pozive da posluša volju naroda i ne odgovara silom uputili su mu zapadni državnici, među njima i američki predsjednik. S 80 milijuna stanovnika Egipat čini gotovo četvrtinu stanovništva 22 arapske zemlje, pa vrijedi uzrečica "kuda ide Egipat, tuda ide Bliski istok", zbog čega se egipatska prodemokratska previranja u Washingtonu netremice prate.

JUBA - Više od 99 posto birača Južnog Sudana odlučilo se odvojiti od sjevernog dijela zemlje na referendumu koji im je omogućen mirovnim sporazumom o završetku desetogodišnjeg građanskog rata u Sudanu, izvijestili su službeni izvori objavivši preliminarne rezultate referenduma o nezavisnosti. "Za nezavisnost se izjasnilo 99,57 posto birača koji su izašli na birališta", rekao je u nedjelju predsjednik izbornog povjerenstva koje je 9. siječnja organiziralo tjedana dana dug referendum. Rezultati ne uključuju glasove birača sa sjevera Sudana i iz ostalih zemalja, no to je mali broj biračkog tijela. Konačni službeni rezultati očekuju se početkom idućeg mjeseca. Bude li neovisnost službeno potvrđena, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u srpnju, kada po mirovnom sporazumu, s kojim je završio građanski rat u Sudanu, istječe prijelazno šestgodišnje razdoblje predviđeno mirovnim sporazumom. U građanskome ratu, koji je trajao dulje od dva desetljeća poginulo je dva milijuna ljudi, a četiri milijuna je izbjeglo iz svojih domova. Rat je vođen između Arapa, muslimana na sjeveru zemlje koji drže središnju vlast, i Afrikanaca na jugu koji su većinom kršćani i animisti. Južni Sudan ima površinu 620.000 četvornih kilometara i između 7,5 i 9,5 milijuna stanovnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙