FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžir: Prosvjednici spremni za današnji marš

Autor: vrad
ALŽIR, 12. veljače 2011. (Hina/AFP) - Velik broj pripadnika redarstvenih snaga raspoređen je u subotu u alžirskome glavnom gradu u očekivanju prosvjeda "za promjenu sustava" organiziranih u subotu na poziv Nacionalne koordinacije za demokraciju i promjene (CNDC).

Više marševa i skupova predviđeno je diljem zemlje, a u prijestolnici Alžiru već u petak su se na ulicama mogle vidjeti jake policijske snage - između 25.000 i 30.000 po podatcima koje navode mediji.

Policijske barikade postavljene na ulazu u grad nakon bombaških napada u travnju i prosincu 2007., za koje je odgovornost preuzela Al Kaida islamskog Magreba (AQMI), također su pojačane.

Skup koji je, čini se, u posljednji čas organiziran u petak ispred zgrade Saveza za kulturu i demokraciju (RCD, oporba) radi proslave odlaska egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, prekinuo je policijski kordon koji je gurao aktiviste prema zgradi i uhitio desetak osoba.

Prosvjedni marš u Alžiru vlasti nisu odobrile na temelju zakonske odredbe na snazi od 2001. Prosvjednici će se ipak okupiti na Trgu sloge (poznatijem kao Prvosvibanjski trg, kako se nekada zvao), odakle će se uputiti prema Trgu mučenika, na kojemu se prosvjedi obično održavaju.

I drugi gradovi se spremaju odgovoriti na poziv za održavanje prosvjeda, među kojima Bumerdes, Bedžaja, Tizi Uzu i Tipaza.

CNCD su 21. siječnja utemeljile oporbene stranke, civilno društvo i neovisni sindikati nakon pobuna početkom godine u kojima je 5 osoba izgubilo život, a više od 800 je ozlijeđeno.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙