FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Pusić: Orban želio oživjeti komunikacijsku strategiju

Autor: tdel
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i saborska zastupnica Vesna Pusić smatra da je mađarski premijer Viktor Orban svojom izjavom da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pregovora s EU-om želio oživjeti komunikacijsku strategiju, jer hrvatska strana stalno navodi da je potreban datum kako bi počela komunikaciju s građanima.

Vesna Pusić je, upitana o neslaganju o datumu završetka pregovora Hrvatske s EU-om između mađarskog premijera i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, nakon današnjeg Savjeta SDP-a za međunarodne odnose ocijenila i da izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda i ljudi koji se s njim slažu misle da je prerano reći datum s obzirom na prijašnja iskustva te na osjetljivost nekih zemalja u EU.

"Kad premijer zemlje predsjedateljice EU-a to jedanput naznači kao mogućnost, to ne možete više progutati, to je rečeno", rekla je Pusić koja smatra da će se pregovori završiti u lipnju.

Podsjetivši kako je u raspravi u vanjskopolitičkom odboru o izvješću o Hrvatskoj Hannesa Swobode donesen zaključak da Hrvatska, ispuni li sva mjerila, može završiti pregovore u lipnju 2011., dodala je: "Kad će se to službeno odlučiti, nije rečeno, ali je ta formulacija upotrijebljena."

Na novinarski upit koliko će članstvo u EU-u financijski stajati hrvatske građane, Pusić je odgovorila da će se građani, ako nemaju potpuno nesposobnu vlast, time "okoristiti na razini koju do sada nikad nismo imali u hrvatskom proračunu za razvojne projekte".

Objasnila je kako mogućnost povlačenja sredstava iz europskih fondova nadmašuje sve što je ikad bilo u hrvatskom proračunu za razvojne projekte. Pusić je rekla da je izrazito važno u kojoj smo mjeri sposobni povući sredstva iz europskih fondova, a ako jesmo, onda ćemo dobiti više novca za razvojne projekte nego što smo ga ikad imali u proračunu.

No neke su zemlje više donosile u EU-ov proračun nego su povlačile, ali za to, kazala je, nije odgovoran EU, već svaka zemlja članica.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙