FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Potpora Planu usklađivanja s pravnom stečevinom EU

Autor: dber
ZAGREB, 9. veljače 2011.(Hina) - Svi klubovi zastupnika danas su poduprli Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011., ocjenjujući kako je riječ o novoj fazi usklađivanja u kojoj Hrvatska ne dostiže samo stare sadržaje, nego, jednako kao i članice EU, usklađuje zakonodavstvo s onim što se mijenja u pravnoj stečevini EU.

HNS i HDZ nisu se, međutim, složili oko dosadašnjih rezultata iskorištenosti predpristupnih fondova u Hrvatskoj.

Vesna Pusić (HNS-HSU) je navela kako je od 283,5 milijuna eura iz predpristupnih fondova, Hrvatska do 21. siječnja ove godine iskoristila u prosjeku 64 milijuna eura ili 23 posto - najmanje za poljoprivredu, 5,9 posto, a najviše za razvoj ljudskih resursa, 64,93 posto.

Zbog toga bi bilo dobro, predložila je Pusić, da se izvidi mogućnost da se sredstva predpristupnih fondova dodjele namjenski općinama, gradovima i županijama, po kriterijima indeksa razvijenosti, za izradu projekata s kojima će se kandidirati za strukturne fondove EU.

Na taj bi se način moglo iskoristiti još 100 milijuna eura, kazala je Pusić navodeći kako bi to moglo biti dovoljno za "prvu ruku" dok bi Vlada i Sabor za ubuduće trebali donijeti odluku o financiranju projekata na lokalnoj razini.

"Hrvatska je među boljim zemljama u iskorištavanju predpristupnih fondova", odgovorio joj je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković te naglasio kako se podatci o iskorištavanju fondova svakodnevno mijenjaju pa se može dogoditi da samo jedan veliki ugovoreni ili dodijeljeni projekt podigne iskoristivost na 80 posto.

Prijedlog HNS-a o financiranju izrade projekta ocijenio je dobrim, ali i istaknuo da se već sada radi na tome.

Podržala ga je i Marija Pejčinović Burić (HDZ) rekavši da nisu završili mnogi rokovi za iskorištavanje fondova te da je u Hrvatskoj lani, primjerice u CARDS-u, iskoristivost bila iznad 90 posto, a u PHARE programu 79 posto.

"Molim vas da ne govorite o onom što još nije dovršeno, kada je riječ o ugovaranju", poručila je Vesni Pusić.

"Daj Bože da sve iskoristimo iz predpristupnih fondova", kazao je Boro Grubišić (HDSSB), ali izrazio nevjericu zbog različitih podataka Pusić i Burić.

Burić je naglasila kako se dosad pažnja usmjeravala na pregovore i mjerila, a da od ove godine tranzicija počinje i za sve naše institucije.

"Europska unija nije samo koncentriranje na donošenje ili provedbu zakona nego i na način europskog ponašanja", rekao je SDP-ov Neven Mimica (SDP) i ustvrdio kako jučerašnji istup HDZ-ovih čelnika u Splitu odstupa od EU vrijednosti i da ga treba osuditi kao nacionalistički i šovinistički jer "pripada predeuropskom vremenu".

"Hrvatskoj trebaju dobre vijesti. Ova vlada je iza sebe ostavila pustoš pa bi, uz dobru turističku sezonu, bilo dobra i vijest da se do lipnja zaključe pregovori s EU, a u listopadu raspiše referendum", naveo je IDS-ov Damir Kajin. Po njegovim riječima, uoči izbora, vlada će to iskoristiti za kampanju financiranu javnim sredstvima.

(Hina) xbdj/xtr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙