FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga "Glavaš - kronika jedne destrukcije"

Autor: ntod
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Knjiga novinara Drage Hedla "Glavaš - kronika jedne destrukcije", u kojoj autor opisuje posljednjih 20 godina života Branimira Glavaša, od njegovog ratnog i poratnog "vladanja" Osijekom pa sve do pravomoćne sudske presude i utamničenja, u izdanju "Novog Libera", predstavljena je danas u prostorijama Socijalističke radničke partije Hrvatske.

"Kroz osobno sam novinarsko istraživanje i prikupljanje svjedočanstava pokušao dati pozadinu zbivanja u Osijeku, prije i poslije višestranačkih izbora, rata i poraća, pa sve do istrage, suđenja i na kraju osude Glavaša na osam godina zatvora", kazao je Hedl predstavljajući knjigu.

Tadašnji ratni izvjestitelj Slobodne Dalmacije iz Osijeka kazao je kako je nastojao rasvijetliti događaje koji su se u tom ratnom košmaru mogli samo naslutiti, ali ih je bilo teško dokazati - da su nestajali i bili likvidirani lojalni građani srpske nacionalnosti, a krunska svjedočanstva o ulozi Branimira Glavaša u tim zbivanjima pojavila su se tek nakon što je on izbačen iz HDZ-a, čime je, kaže Hedl, izgubio "stranački zaštitnički kišobran".

Hedl napominje da njegovo bavljenje Glavašom nije nikakvo osobno obračunavanje, kako se to znalo ponekad čuti u javnosti.

"Znao sam da bi bilo puno popularnije pisati o zločinima samo one druge strane, ali smatrao sam svojom dužnošću prema sugrađanima da prikažem i onu tamnu stranu, koja nikako ne oslikava cjelokupni karakter rata već pokazuje ponašanje pojedinaca poput Glavaša. Smatram kako se osudom Glavaša skida i stigma sa Osijeka kao grada u kojemu su se događali takvi zločini jer su pravi krivci, koji su držali grad za taoca, identificirani", ističe Hedl.

Urednici knjige, Ivica Đikić i Davor Krile, na omotu knjige ističu kako je riječ o vrhunskom političkom trileru koji "snagom dokumenta svjedoči koliko monstruozan i beskrupulozan u poziciji apsolutne moći može biti čovjek poput Glavaša".

Dodaju kako je Hedl, zanemarujući mač nad vlastitom glavom, ispisao možda najveći spomenik hrvatskom angažiranom novinarstvu ikada, spomenik građanskoj i novinarskoj hrabrosti.

Na pitanje iz publike kakva je bila uloga Vladimira Šeksa u tim događajima Hedl je odgovorio kako "misli da priča o ulozi Vladimira Šeksa u svim tim događajima još nije dobila svoj epilog".

(Hina) xntod yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙