FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: za proglašenje 2011. Godinom Ruđera Boškovića

Autor: vlar
ZAGREB, 11. veljače 2011.(Hina) - Hrvatski sabor započeo je jutros zasjedanje raspravom o Vladinu prijedlogu da se 2011. godina u Hrvatskoj proglasi Godinom Ruđera Boškovića, u spomen na 300. godišnjicu rođenja velikog hrvatskog fizičara, matematičara, astronoma, geodeta, inženjera, pjesnika, filozofa i diplomata.

Pokrovitelj svih događanja bila bi Vlada, zajedno s Hrvatskim saborom i predsjednikom Republike, a za operativnu provedbu programa zadužit će se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

Prijedlog je, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio Petar Selem podsjetivši kako Ruđer Bošković, kao vizionar i začetnik moderne znanosti, već 300 godina promiče Dubrovnik i Hrvatsku u europskim i svjetskim razmjerima.

Klub HNS-HSU pozdravio je Vladinu inicijativu, ali i upozorio na nedopustivo neznanje hrvatskih građana o djelima hrvatskih velikana. "Nije dovoljno samo proglasiti neku godinu, dan, mjesec, tjedan ovog ili onog velikana, nego sustavno omogućiti brojnim generacijama da istraže i upoznaju velikane", naglasio je Miljenko Dorić.

Tu je ideju pozdravila i HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica, predloživši da Boškovićevo djelo uđe u školske programe te da se održavaju tribine kojima bi se građanima približilo stvaralaštvo velikog hrvatskog znanstvenika.

(Hina) xvl/xtr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙