FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HEP struju može prodavati strancima

Autor: trub
ZAGREB, 28. siječnja 2011.(Hina) - HEP će ubuduće struju moći prodavati i strancima, bude li to u državnom interesu, odlučio je danas Hrvatski sabor, dopunivši Zakon o tržištu električne energije.

Tim se dopunama, naime, opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogućuje prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu.

Uvjet je da je inozemni kupac ujedno i proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

Izmijenjen je Zakon o zračnim lukama koji sada omogućava davanje koncesija, kao i pokretanje investicijskih projekata u zračnim lukama, a time i početak realizacije projekta izgradnje novog putničkog terminala i stajanke u Zračnoj luci Zagreb.

Zakon definira rok koncesije najviše do 40 godina te utvrđuje koncesijsku naknadu.

Sabor je donio novi Zakon o mirenju kojim se potiče primjena instituta mirenja kao alternativnog, izvansudskog načina rješavanja sporova.

Zakonom se, bez obzira na to provodi li se na sudu, ustanovi za mirenje ili izvan njih, mirenje uređuje kao postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog ili više izmiritelja koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezatno rješenje.

Dopunjen je Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima se određuju koeficijenti za izračun plaće upravnih sudaca budućega visokog upravnog suda te prvostupanjskih upravnih sudova koji bi trebali početi raditi 1. siječnja 2012.

Izmijenjen je i Zakon o odvjetništvu, čime se i odvjetnicima iz država članica EU-a dopušta da u Hrvatskoj pružaju odvjetničke usluge ako i nisu upisani u Imenik stranih odvjetnika.

Izmjene je doživio i Zakon o izvršavanju kazne zatvora kojima se uređuje poslovanje trgovačkih društava Lipovica u Popovači i Orljava u Požegi, a u kojima će, zahvaljujući amandmanu HDZ-ove Ane Lovrin, i dalje raditi i zatvorenici.

Zastupnici su donijeli Zakon o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, kojim se jače štite osobe lišene slobode od svih oblika zlostavljanja, mučenja i nedostojanstvena ponašanja. Ta zadaća je povjerena pučkom pravobranitelju.

Sabor je izmijenio i zakon o doprinosima, o zaštiti svjedoka, o tržištu nafte i naftnih derivata, o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i Opći porezni zakon.

Sabor je dnevni red 22. sjednice dopunio prijedlogom novoga zakona o sprječavanju sukoba interesa kao i predloženim imenovanjima članova Nadzornog odbora HRT-a i izborom suca Ustavnog suda.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan raspravom o izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina.

(Hina) xtr/xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙