FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uništena mreža krijumčara Afganistanaca u Europu

Autor: slek
AMSTERDAMA, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - U istrazi koju je predvodila Italija uništena je krijumčarska mreža koja je u Europu krijumčarila oko 200 ljudi mjesečno, uglavnom iz Afganistana, priopćila je u srijedu europska policijska agencija Europol.

Dvogodišnja prekogranična istraga dovela je do uhićenja 26 osoba 11. siječnja uglavnom u Italiji, ali i u Francuskoj i Njemačkoj. U krijumčarenju su sudjelovale i skupine u Grčkoj, Norveškoj, Švedskoj, Britaniji, Afganistanu, Iranu i Pakistanu, rekao je Europol.

Smatra se kako je krijumačarski lanac krijumčario oko 200 imigranata mjesečno od kolovoza 2008. do danas. Vjeruje se kako su jedna petina njih bila djeca jer su neka od njih nađena tijekom pretresa provedenih u istrazi, naveo je Europol.

Afganistanci su krijumčareni kroz Pakistan, Iran i Tursku u Grčku a potom u Italiju preko Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore ili Slovenije. Nakon što bi došli u Rim imigranti su prebacivani na sjever, a cilj su im bile Norveška, Švedska i Britanija.

Njihovo putovanje moglo je trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a moglo je pojedinačno stajati između 3.500 i 5.000 eura samo za put od Afganistana do Italije, rekao je Europol.

Krijumčarska mreža koristila je krivotvorene osobne dokumente Europske unije i Hawala sustav za prebacivanje novca između kriminalaca sa sjedištem u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Iranu, Pakistanu i Britaniji, naveo je Europol.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙