FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frattini ohrabrio Srbiju na putu prema EU

Autor: ssai
BEOGRAD, 7. veljače 2011. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u ponedjeljak je, nakon sastanka sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, izrazio nadu da će, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pozitivan signal na tom putu biti upućen Srbiji i drugim zemljama u susjedstvu.

"Ja se zaista nadam da će Europa pokazati veliki interes da nakon priključenja Hrvatske Europskoj uniji, i Srbija i zapadni Balkan dobiju pozitivan signal na putu svojih europskih integracija. Siguran sam da će na tom putu Srbija također uložiti dosta napora i mislim da su zatvaranja bilo kakve vrste iznimno negativna i za samu Uniju“, izjavio je Frattini na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Italija će, kako je rekao, nastaviti podupirati proces europskih integracija Srbije koja je, po njegovim riječima, na tom putu već odradila mnoge bitne dionice. “Svi ćemo raditi na tome, naravno i Italija, da Srbija ove godine dobije status kandidata EU i da započnu razgovori o njezinu priključenju Uniji“, istaknuo je Frattini.

Upitan je li Italija spremna poduprijeti Srbiju čak i ukoliko jedan od dvojice preostalih haaških optuženika Ratko Mladić ne bude bio izručen Haaškom tribunalu, Frattini je kazao kako smatra da netko treba dobiti status kandidata ili pristupiti Uniji ukoliko uspije odgovoriti pravilno na određene kriterije koji vrijede za sve zemlje koje su pristupile Uniji.

Dodao je kako smatra de će u tom smislu posjet glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Beogradu, koji se očekuje sredinom mjeseca, biti od značaja u tom pogledu.

Frattini bi se, tijekom službenog boravka u Beogradu trebao poslije podne sastati s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, a mediji su prenijeli i da bi se trebao sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙