FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: raste neizvjesnost, u fokusu Ina i HT

Autor: neba
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Na domaćem tržištu dionica sve je teže predvidjeti daljnji smjer kretanja indeksa kako se približava rok isteka ponude MOL-a za dionice Ine, a jača neizvjesnost oko daljnjeg kretanja njezine cijene.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Indeksi rastu već četvrti dan zaredom, pri čemu je Crobex jučer porastao blagih 0,22 posto, na 2.237 bodova. Crobex10 ojačao je 0,29 posto, na 1.221 bod. Od početka godine oba su indeksa na dobitku oko 6 posto.

Redovni promet iznosio je jučer gotovo 104 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna više nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ine, 68,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,3 posto, na 3.315 kuna, što je njezina najviša razina od svibnja 2007. godine.

„Kretanja na domaćoj burzi postala su potpuno nepredvidiva. Nakon uspješnog prosinca, optimizam i veliki prometi nastavljaju se i u ovoj godini, pri čemu dionica Ine ima jako velik udio u trgovanju. No, u pojačanom fokusu investitora je i dionica HT-a, jer se ulagači već pozicioniraju zbog špekulacija oko dividende“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, ostaje za vidjeti koliko će se još pozitivni trend uspjeti zadržati.

„Neupitno je da je ponuda mađarskog MOL-a za otkup 'free float' dionica Ine pozitivno utjecala na domaće tržište, izvukavši ga iz negativnog područja. Sutra istječe rok za prijavu na ponudu MOL-a za otkup dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna, pa ostaje za vidjeti hoće li rasplet oko vlasničkog udjela u Ini imati negativnog utjecaja na kretanje njezine cijene“, navodi Nagy.

Kako ističu analitičari u Hininoj anketi, s približavanjem isteka MOL-ove ponude može se očekivati još veći obujam trgovanja dionicom Ine, ponajviše zbog nesigurnosti investitora i špekulacija oko toga kako će se cijena te dionice kretati nakon isteka MOL-ove ponude.

Iako pozitivno ozračje vlada i na inozemnim burzama, daljnja kretanja na domaćoj burzi vjerojatno neće biti pod utjecajem svjetskih burzi, smatra Nagy.

„Domaće tržište prilično je hirovito i već neko vrijeme ne prati kretanja na svjetskim burzama. Crobexi su od početka godine u plusu otprilike 6 posto, dok je rast indeksa na svjetskim burzama ipak bio nešto umjereniji. Takav rast budi nadu da će budućnost tržišta kapitala u Hrvatskoj ipak biti nešto svjetlija. Ipak, još ne dobivamo potporu iz realnog sektora, budući da su domaći makroekonomski pokazatelji i dalje većinom loši“, ocjenjuje Nagy.

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer je ulagače oraspoložila uspješna aukcija portugalskih obveznica, što je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, dok se na europskim trguje oprezno, jer su najvažniji indeksi jučer dosegnuli najviše razine u zadnjih 28 mjeseci, a čekaju se i rezultati aukcija državnih obveznica Španjolske i Italije.

„Na svjetskim burzama među investitorima vlada oprez zbog dužničke krize u perifernim gospodarstvima eurozone.

Iako eurozona ulaže velike napore u stabilizaciju tečaja eura, snažni negativni pritisci zbog financijskih problema Portugala i Španjolske nepovoljno utječu na kretanje njegova tečaja“, navodi Nagy.

No, uz navedene negativne pritiske, konsenzus analitičara da će svjetsko gospodarstvo rasti potiče rast cijena dionica na burzama, dodaje Nagy.

Od makroekonomskih zbivanja koja bi mogla dati smjernice investitorima na svjetskim burzama, danas se očekuju odluke britanske i Europske središnje banke o kamatnim stopama, te rezultati aukcije obveznica Španjolske i Italije.

„Neupitan je uspjeh emisije tih obveznica, ponajviše zbog najava Kine da će i dalje ulagati u europske dužničke vrijednosne papire“, ocjenjuje Nagy.

U SAD-u, pak, danas se očekuje podatak o tjednoj nezaposlenosti, kao i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, a očekuje se i objava financijskog izvješća Intela za zadnje lanjsko tromjesečje.

„Uz financijska izvješća, investitori na Wall Streetu pažljivo će pratiti sve podatke s američkog tržišta rada. Ne bude li uskoro značajnog porasta zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu, to bi moglo izazvati nervozu kod ulagača“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙